Mit ígérnek?

HTML

Mit ígérnek?

A Mit ígérnek civilkezdeményezés "háttérblogja". Információk a munkánkról, visszajelzési lehetőségek, vélemények, welcome!

A tagjainkról, módszereinkről és eredményeinkről a Mit ígérnek? honlapján számolunk be.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio Blogger

Hírek

03/22 12:20

Mitígérnek.hu

Akkor most az MDF-re és a Jobbikra kell szavazni?

Címkék: mszp fidesz mdf jobbik módszertan portfolioblogger

Miután elkészültünk a négy párt programjának értékelésével, többen kérdezték tőlünk szemüket felhúzva: akkor most Ti azt mondjátok, hogy az MDF-re vagy a Jobbikra kell szavazni, mert övék a legjobb program? Nem, semmi ilyesmit nem mondunk.

Több okunk is van, hogy ne mondjuk ezt:

1. A Mit ígérnek? civil kezdeményezés soha nem is indult azzal a szándékkal, hogy megmondja, kire kell szavazni.

2. A mi munkánk arra irányul, hogy megmondjuk, kinek az ígéreteiben érdemes jobban, vagy kevésbé bízni. Így aztán ha egy párt célzottabban, megalapozottabban, számonkérhetőbben ígér, mint a riválisa, akkor tőlünk jobb osztályzatot fog kapni. Ha egy pillanatra végignézünk a kiadott osztályzatokon, és a hozzájuk fűzött értékeléseken, akkor azért láthatjuk, hogy

a) nem születtek jó programok. Nem véletlenül írtuk, hogy "a választóknak áprilisban úgy kell döntést hozni a következő négy évről, hogy a pártok semmiféle igazi fogódzót nem adtak arra nézve, hogy mi történne, ha kormányra kerülnének", illetve "négy év múlva egyetlen pártot sem lehetne a programjuk alapján számon kérni, mert megállapíthatatlan, hogy teljesültek-e a megismert programok."

b) az alapvetően rossz osztályzatok mellett persze voltak különbségek. A Jobbik például messze a legnagyobb terjedelmű programjával, sok beazonosítható ígéretével törvényszerűen kapott jobb pontot a célzottságára, mint a többi párt. Ehhez képest beszédes, hogy a megalapozottságában már nem tudott jobb lenni például a homályos ígéretekkel operáló nagy pártoknál, ami mutatja, hogy a program megvalósíthatóságát (például költségvetési oldalról) "erős kockázatok övezik". (Egy blogban talán elfér egy erősebb zárójeles megjegyzés is: ebben a formában megvalósíthatatlan.) Amúgy érdekes, hogy most azért kaptunk kérdéseket, mert egy radikális párt pontszáma relatíve magas lett, de az értékeléskor meg azért, hogy nagyon lehúztuk.

3. A szavazás magánügy, értékválasztásokon múlik. Már egyszer egy profán hasonlattal rávilágítottunk a mi munkánk értékfüggetlenségére, most csak röviden egy másik (hangsúlyozottan profán) példa: ha egy párt azzal állna elő Magyarországon, hogy ő ki akarja irtani az összes fát, és ehhez jól definiált részcélokkal, költségvetésileg megalapozott tervekkel, időzítéssel gazdagon megpakolt programot adna ki, akkor az tőlünk egészen jó pontokat kaphatna. (A fenntarthatósági kérdések miatt azért nem olyan nagyon jót.) És ettől még nyilván nem kellene senkinek erre a pártra szavazni.

Így aztán a magyar helyzethez visszatérve a következőket mondhatjuk: "A pártok sokféleképpen tudnak semmit sem ígérni. Az MDF programja igen vázlatos, sok kérdéssel egyáltalán nem foglalkozik, a Jobbik tervei költségvetési szempontból összességében megvalósíthatatlanok, a Fidesz egy viszonylag világos jövőkép és értékrend felrajzolása után semmit nem mond a megvalósítás eszközeiről, az MSZP pedig téves kiindulási ponton állva nem ad választ a gazdasági és társadalmi problémák egyikére sem." És az emberek mégis elmennek majd, és szavaznak valamelyik pártra, és nem azért, mert ostobák lennének, sőt. Hanem azért, mert azon túl, hogy különböző okokból kifolyólag egyik párt sem tartotta őket érdemesnek arra, hogy őszintén megossza vele reális terveit, mégis csak jobban bíznak majd egyik pártban, mint a többiben. Vagy azért, mert azt gondolják, hogy a hozzájuk közel álló értékrend miatt úgyis nekik tetsző politikát folytat majd a párt, vagy mert a valamikori múltbeli teljesítménye alapján megbízik benne.

A Mit ígérnek? civil kezdeményezés célja mindebben az, hogy a pártok a választások előtt is őszintébben tárják a kötvélemény elé a céljaikat, és törekedjenek arra, hogy ezek megalapozottak legyenek. Ezt csak közvetve tudjuk elérni, úgy, hogy munkákkal a választókban is tudatosítsuk, ez az elvárásuk reális igény.

103 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mitigernek.blog.hu/api/trackback/id/tr1001858488

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit keres még Bokros Lajos az MDF-ben? 2010.03.26. 09:58:14

Akár veszi a kalapját, akár kitart, ez a márka már nem az, ami 2009-ben volt. Az MDF magával együtt Bokros Lajos politikai potenciálját is ledarálta. (Fotó: mdf.hu) Az MDF a teljes csőd szélén áll. Az elnökség „kiszervezte” maga alól ...

Trackback: Nehéz lehet ilyenkor jobbikosnak lenni 2010.03.22. 16:42:38

A nemzettudat hanyatlóban van. Egyre kevésbé fontosak a hagyományok, a történelem, a nemzeti szimbólumok. Ezek nem csak a hétköznapokból, hanem az oktatásból, médiából, közéletből is kikopófélben vannak. Ha nem akarjuk, hogy a hazafiasság végleg eltűn...

Trackback: 2in1 2010.03.22. 15:59:03

Az MDF jó választás, hisz független elemzés alapján az övéké a legjobb, legmegalapozottabb, és legszámonkérhetőbb program. Az MDF rossz választás, hisz független elemzés alapján csak közepes osztályzatot érdemel a programjuk (bár a két tény együtt a t...

Trackback: Fideszfigyelő - Szomorú vasárnap: mégse lesz radikális adócsökkentés 2010.03.22. 14:34:50

Úgy tűnik a Fideszben a jóhírt (radikális adócsökkentés) a főnök jelenti be, a rossz, hírt (most nem lesz) meg mások. Orbán tavaly novemberben megígérte, hogy: "2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés lesz, ha a Fidesz kerül kormányra"....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 13:07:49

@Sztifler: "azért nem értem ezt az egészet, mert nagyon egyszerűen belátható, hogy amit a jobbik ígér, az gazdasági csődöt jelent."

így van. tehát rossz az értékelő rendszer. mert a Jobbik programja ugyan tényleg céklzott, de annyira irreális, hogy annak le kéne nulláznia a programot. De nem nullázza le, mert az értékelési rendszer ilyen butuska.

Thera 2010.03.22. 13:23:47

LMP kimaradt?

Mi az oka hogy MDF-et megnéytétek LMP-t meg nem?

2010.03.22. 13:34:01

A programbuzinknak felhívnám a figyelmét arra a nem elhanyagolható tényre, hogy az mszpnek mindig is volt programja.

S lám mi lett belőle.....

Saga 2010.03.22. 13:40:43

@Thera: Még nem hozták nyilvánosságra a teljes programot. Csak a listaállítás után fogják. Legkorábban ma.

Gandalf Garaboncias 2010.03.22. 13:41:13

@Thera: Még nem jelent meg a programjuk, elvileg mára ígérték.

freshman 2010.03.22. 13:43:28

Én úgy tudom, hogy az LMP ezen a héten hozza nyilvánosságra a részletes 260 oldalas programját. Persze azért megemlíthettétek volna, hogy létezik egy LMP is ami pl. tavaly is elég jól kidolgozott programmal (tervekkel) rukkolt elő ( pl. EP - prgram, Zöld költségvetési élénkítés ...)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.03.22. 13:45:19

Szimpatizaltam az LMPvel. Aztan a korzetunkben egy szakmunkast vegzett embert indit.

Kiraly :(

Mitígérnek.hu 2010.03.22. 13:47:33

@Brendel Mátyás: azért azon érdemes elgondolkodni, hogy ha elolvassuk a Jobbik vagy az MSZP vagy a Fidesz programját, akkor melyik esetben lehet a legtöbb elképzelésünk arról, hogy mit is tenne a párt a kormányra kerülése esetén. igaz, hogy a Jobbiké teljes egészében megvalósíthatatlan, de ettől még mindig világosabb képünk van arról, hogy ők mit akarnak, mint a többiek. az a kőkemény 0,3, ill. 0,5 pontos különbség szerintem ennyit pont meg is magyaráz, tehát ilyen értelemben utólag én a mércénket éppen hogy egész visszaigazoltnak látom.

Ez meg egy vicc, ugye? "a Civil Mozgalom programjáról nem írtatok, pedig országos listája van" Mióta is tudjuk, hogy országos listája lesz, vagy legalább azt, hogy esélyes rá?

Ballagator 2010.03.22. 13:47:51

Azért olyan értelmi színvonalat ne feltételezzünk már az itt kommentelő közönség részéről, hogy képesek legyenek bárkit is civilnek, függetlennek, senkireseszavazónak hinni. A legtöbben azt hiszik, hogy az index emeszpés!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Igen, beszarás. Csodálkozva írogatnak, hogy "most akkor ti azt hiszitek, hogy ezzel és ezzel a cikkel eléritek, hogy az mszp-re szavazzon bárki is"? "Hiába írjátok ezt és ezt, ugysenem szavazok a komcsikra."
Értitek: olyan nincs, hogy valaki nem titkosügynök. Ha valaki azt mondja, nem szavaz senkire, csak el akarja altatni az éberségünket! ;-)
Hát ez az életfilozófia tombol errefelé.

másikpista 2010.03.22. 13:48:37

Szerintem úgy kb. az Orbán-Gyurcsány vita óta nincs értelme programokról beszélni, senki se veszi komolyan, legkevésbé aki meghirdette. Ilyen értelemben viszot a Jobbikot se lehet lefikázni, mert amit mondanak az hellyel-közzel marhaság de ennek úgysincs jelentősége. A magyar politikai mezőny szituánsokból áll, a választók nagy része pedig erre fogyasztó

Mitígérnek.hu 2010.03.22. 13:50:07

@zulu: pont azért, mert olyan is volt az a program. egyébként tesztként még régebben át is futtattuk a pontozási rendszerünkön a 2006-os programot, nagyon rossz eredmény jött ki (talán kicsivel még rosszabb is, mint a mostani). vagyis szerintem ez is bizonyítja, hogy nincs semmi baj azzal, ha elvárjuk a jó programokat a pártoktól.

Don_Pipita 2010.03.22. 13:50:42

ÉS nem lehet, hogy tényleg a győzelemre készülő pártok, azért nem akarnak egy számonkérhető programot csinálni, mert tényleg nem tudják, hogy hogyan is tovább... én még kivételesen, ahogy ránézek a jelnlegi globális gazdaságra még el is hinném... NE felejtsük l, hogy pont egy bizonyos program miatt tartunk itt, ahol. Ha 2002-ben is ilyen homályos programok születtek volna, talán az mszp nyert volna és talán az ellenzék nem höbörgött volna folyamatosan, hogy hé dick má' tartsuk már be, amit ígértetek. És itt nem kell azt gondolni, hogy jahj azt mondja, mint a fidesz(félhivatalosan), biztos rájuk is szavaz ,ezért le se szarom, amit... gondolkodjunk!!!

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.03.22. 13:51:02

Saját véleményem, hogy ha a pártok ennyire becsülik a saját (potenciális) szavazóikat, akkor nem érdemlik meg a szavazatokat. Itt is érdemes lenne bevezetni a fehér lap rendszerét, amellyel mérni lehetne, ki ment el választani úgy, hogy nem jelölt be senkit, jelezve, hogy fontos a választás intézménye, de nincs kire voksolni részéről, mert hiányzik egy "normális" párt.

@tildy:): attól az az ember még lehet jó politikus, attól még a szívén viselheti az ország sorsát, és attól még lehet, hogy jobban érti a dolgát, mint sok parlamenti diplomás-öltönyös majom.

Don_Pipita 2010.03.22. 13:54:00

@Mitígérnek.hu: 2002-esre nem futattátok le. Érdekes lett volna, hiszen ott nem volt akkora a külföldi gazdasági tényező, mint 2006-ban és már tisztán látszik, hogy mennyire jó a számonkérhetőság pontozásotok...

Mitígérnek.hu 2010.03.22. 13:54:34

@Thera: Amikor elkezdtünk a projekten dolgozni (2009 ősze), akkor egy viszonylag támadhatatlan határvonalat akartunk húzni az értékelendő pártok listájában, ez pedig a legutóbbi (EP) választáson mandátumot szerzett pártokat jelentette. amúgy így utólag, amikor már az utóbbi két hétben mindenki által váratlanul feltört Civil Mozgalom programértékelését kérik rajtunk számon, jó döntésnek tűnik. Négy év múlva, bejáratottabb rendszerben talán már lesz lehetőségünk szélesebb kört lefedni, de most a kapacitáskorlátaink is ennyit engedélyeztek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.03.22. 13:55:19

@pszicho pete:

Lehet persze, es valoszinuleg jobban erti erzi a munkasemberi eletet, de vajon erteni fogja-e a koltsegvetesi vitakat, stb?

Remelem erted mire gondolok.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.03.22. 14:05:31

@Brendel Mátyás: nem lista alapján írtak a pártokról hanem program alapján. Hol tekinthető meg a Civil Mozgalom programja?

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2010.03.22. 14:08:36

@tildy:): Értem, és pont erre gondoltam én is, hogy attól lehet, hogy világosabban látja a helyzetet. Mostanában volt dolgom egy csomó olyan emberrel, akiknek nincs diplomája, mégis céget, cégeket tudtak felépíteni és irányítani, sikeresen. Most akkor kiben bízol jobban, egy olyan céltudatos emberben, aki szerint a felsőoktatás nem ad választ az ő gyakorlati kérdéseire, vagy egy olyanra, aki végigbulizva a 4-5 évet, hirtelen bekerül a bürokratikus államirányítási rendszerbe, és végignyalja és végigbrahizza magának az utat a képviselőségig?
Persze, értem én, követelmények, meg minden, de szerintem ez akkor is hülyeség, azt kell nézni, mit tett le az asztalra, és hogyan tette le.

Lemmiwinks 2010.03.22. 14:09:39

Nem tudom, hogy miért ne adtak volna fogódzót a pártok, nekem pl egyértelmü fogódzó az, hogy a Fidesz családi adózást, adócsökkentést igér, az MSZP 50%os adókulcsot, meg nyugdijemelést a Jobbik meg ki akarja zavarni a multikat.
Ez megmutatja a prioritásokat és kurvára nem érdekel, hogy napra órára le van e bontva valami 600 oldalas doksiban, amit az első kormányzásban töltött nap után kidobnak a kukába.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.03.22. 14:13:21

@Mitígérnek.hu: jól csináljátok.
Rá kell világítani arra, hogy a közéleti és hangulati meg szimpatizánsi elvárásoktól függetlenül minden program szar.
Ne hagyjátok magatokat befolyásolni most, hogy rátok irányult a figyelem.
Ha valakinek nem tetszik, akkor majd ő más szempontok szerint osztályozza a programokat, közzéteheti majd az eredményt meg a szempontrendszert is.

Ha nem lett volna ennyi hőbőrgő, nem is tünne hitelesnek a munkátok, mert belesimulna az agyonmanipulált környezetbe. A sok nemtetszést vegyétek hitelességi bizonylatnak.

Alikam 2010.03.22. 14:16:33

@Sztifler: ez is...

Milyen multi-elűzésről beszélsz? Olvastad te egyáltalán a Jobbik programját, vagy csak az ATV-ből tájékozódsz...

És ez egy felelős magyar választó...

Beszarok...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2010.03.22. 14:18:46

A magyar kommunista munkaspartot miert nem neztetek meg?
vagy az orszagos cigany partot???
es ha ezekre akarok szavazni?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 14:21:29

@Mitígérnek.hu:

"ettől még mindig világosabb képünk van arról, hogy ők mit akarnak, mint a többiek."

Ez önmagában semmit sem ér. Ha potnosan tudjuk, hogy valaki mit akar, és pontosan tudjuk, hogy azt nem lehet, akkor végül is FOGALMUNK SINCS, HOGY MIT FOG CSINÁLNI.

pl. pontosan tudom, hogy Józsi a hétvégén síelni akar a Gellérthegyen. Akkor fogalmam nincs, hogy Józsi akkor mit fog csinálni a hévégén. Ez, akármennyire is határozott, de ROSSZ PROGRAM.

Míg ha valaki másról van némi selytésem, hogy mit fog csinálni, és ez reális, akkor többet tudok arról, hogy mit fog csinálni.

Például Béla lehet, hogy biciklizni vagy futni fog a Gellért hegyen, vagy a Normafánál. Akkor azért Béláról még mindig többet tudok, mint Józsiról.

Nem fogjátok fel, hogy az irrealitás nem egy lineáris komponens, hanem egy lépcsőfüggvény.

"Mióta is tudjuk, hogy országos listája lesz, vagy legalább azt, hogy esélyes rá?"

Én régóta tudom, hogy van annyi esélye, mint az MDF-nek a listaállításhoz. Lehet, hogy szakmailag jobban ott vagyok?

És akkor még az LMP is hiányzik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 14:28:11

@Mitígérnek.hu: Amit még nem vettetek figyelembe, hogy az MSZP esetén azért van sokkal több fogalmunk arról, hogy mit fog csinálni, mert kormányon van, és mert van egy költségvetése, és mert van egy konvergencia-program.

Az MSZP tevékenysége, és elfogadott programjai sokkal többet mondanak, és így kevésbé van szüség arra, hogy programot írjanak, amennyiben ettől nem akarnak nagyon eltérni.

Teljesen természetes, hogy az MSZP nem mondja azt, hogy "valami tök mást fogunk csinálni, mert ez rossz volt". Egyrészt, mert szerintük nem votl rossz, másrészt mert öngyilkosság lenne. Namost, ha ezt figyelembe veszüzk, akkor az MSZP programjában nem is szerepelhet különösebben semmi nagy dolog. Bármilyen nagy dolognál ugyanis rögtön jönne a kérdés: "csókolom, miért nemc sináltátok meg idáig"? Az MSZP-nek tehát nem lehet jó programja nálatok.

A kormánypárt értékelésekor nem csak a programot kellene figyelembe venni, hanem azt is, hogy kormánypárt. Egészen más helyzetben vannak.

Ha nektek az qaz ítéletetek, hogy az MSZP esetén tudhatjuk a legkevésbé, hogy mit fognak csinálni, akkor valami nagyon el van rontva. Mert ez abszurdum. Jól tudjuk, hogy mit csinálnának: folytatnák a konvergencia-programot, és abból a pár ígéretből, ami a programban van, ami beleférne, azt megcsinálnák. Pontosan tudjuk, mit csinálnának, mert ők akarnak a legkevésbé eltérni attól, ami eddig volt.

Hogy ez helyes-e, az már pártpolitikai kédés, azzal ti nem foglalkozhattok. Hogy így van, az tény.

Tehát abszurdum az értékelésetek.

SZDSZPistike 2010.03.22. 14:31:39

Az MSZP-re kell szavazni!!!

A becsületes magyar ember, Gyurcsány Ferenc már 2006-ban megmondta a választások előtt, hogy Orbán Viktor hamis állításokkal akar választást nyerni, mert azt állítja az MSZP-SZDSZ vizitdíjat akar bevezetni

Amit egyébként csak fél évvel a megnyert választások után vezetett be igazságos Ferenc

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 14:32:41

"hiányzik egy "normális" párt."

próbáltál már csinálni? nem tudsz. "senkit" nem érdekel egy normális párt.

azok, akik hőbörögnek, hogy nincs egy normális párt, azok nem szoktak érdeklődni az új pártok iránt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 14:33:45

"Orbán Viktor hamis állításokkal akar választást nyerni, mert azt állítja az MSZP-SZDSZ vizitdíjat akar bevezetni "

GYÓGYSZERFELÍRÁSI DÍJRÓL beszélt. és tényleg Orbán hazudott. az egy darab szolgálati kocsijáról is. ezért gyáva vitára kiállni.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.22. 14:34:49

@Brendel Mátyás: igen, erre akartam utalni, hogy az értékelési rendszer rossz. hiába vannak benne pozitívumok, ha összességében növekedésellenes a program, és a pro-kontra szerint még kommunista is; amúgy, van benne valami.

@Alikam: nem tudom, mi megy az atvn, és igen, olvastam a jobbik programját, meg Vonát is hallottam, különböző fórumokon.

a multik nem nézik jó sezmmel, ha szivatják őket, és ha megnézed az adó-járulék-bevételek nem kis részét adják. a TV2, RTL-klub, OTP-államosítás, stb. bezárása/megszűntetése meg hasonló eszetlen baromságok miatt a befektetők és az EU szemében 0-ra írhatjuk magunkat. Így a jobbik értékelésének 0-nak kellett volna lenni, legjobb esetben.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 14:35:51

@helota: "Hol tekinthető meg a Civil Mozgalom programja?"

itt:

www.civilmozgalom.hu/index.php?ac=program#top

sok eszed nem lehet.:)

Helótageci 2010.03.22. 14:37:32

@tildy:): Szerinted egy jogász vagy orvos mennyivel jobban értené?

A pártokban erre vannak az adott szakterület műhelyei és a tanácsadók. Vagy Te tényleg azt hiszed, hogy a parlamenti képviselők mindenhez értenek az útépítéstől az egészségügyön át a környezetvédelemig?

Fel kellene nőni már.

Zizko 2010.03.22. 14:45:43

miért? a fidesz-mdf ajka körzetében meg is választatott, sőt polgármestert is csináltatott egy heggggesztő szakmunkásból :)

Mitígérnek.hu 2010.03.22. 14:46:03

@Lemmiwinks: amit írsz, abból is látszik, hogy a pártprogramok helyett az összbenyomásod, várakozásaid alapján beszélsz:

a Fidesz programjában az adócsökkentés legfeljebb nagyon implicit módon látható bele, az mszp 50%-a teljesen irreleváns jövedelemtartományban nulla hatású, nyugdíjemelésről sok konkrét dolog nem is hangzott el, a jobbik multikizavarása meg pl. ahány megszólalás, annyiféle vehemenciával történik.

Martian (törölt) 2010.03.22. 14:50:12

Amíg a pártokat semmi sem kötelezi ígéreteik betartására, addig minden program olyan, mint Schrödinger macskájának doboza. Akkor tudjuk meg, valójában mi is van benne, amikor kinyitjuk (amit a győztes megvalósít).

Hümüzhümümüz 2010.03.22. 14:50:30

OFF:

@Alikam:

Mindenki magából indul ki! Ha valamelyik hírportálra jellemző a csúsztatás, akkor az a kuruc.info! Már itt az indexen is olvashattuk, hogy milyen könnyű Őket palira venni.

Nekem a "kedvencek" sávban az atv.hu, index.hu, fn.hu, kuruc.info és a hvg.hu van. Állítom, hogy szinte ugyanazok a dolgok vannak összességében mindenhol, leszámítva, hogy a kurucon zsidósítva vannak az MTI hírek és a számok ott mindig magasabbak. Például ha az indexen az van, hogy 9% a munkanélküliség, akkor ez a kurucon már 17%... Viszont jókat lehet nevetni. Hungarista büfé termékek, iwiw cuccok. :D Vicces portál.

ON: Én leszarom a programokat. Orbán is megmondta anno, mikor rákérdeztek, hogy mi lesz a ígéretekkel, hogy "más a kampány, más a kormányzás". 2002-ben az MSZP betartotta azokat, amiket ígért, de utána vissza is vette. Jobbik programja egyszerűen nevetséges, Fidesz pedig csak dobálózik a nagy szavakkal. MSZP pedig a nyuggereket szólította meg. Ennyi!

mr smith 2010.03.22. 14:53:49

"Szerintem az marhaság, hogy egy célzott, de megalapozatlan program jobb, mint egy nem annyira célzott, de megalapozottabb. Azaz, hogy a Jobbik és a Fidesz előrébb van, mint az MSZP. Ez marhaság. "

Az egyik kérdés, értékelsi szempont az, hogy ki hajlandó többet elmondani arról, hogy mit tenne. Aki csak általánosságokat és ostobaságokat puffogtat (MSZP) az nyilván kevesebbet kap, mint aki felfed több dolgot is abbol, hogy miről mit gondol, mit tenne. Emelett azt is hozzá kell venni, hogy az MSZP mivel kormányképtelen erő (támogatottság és potenciális koalíciós partner híján) ezért könnyen igérgethet megalapozatlanul, míg a Jobbiknak és a Fidesznek vigyáznia kell, hogy a későbbi esetleges kormányra kerülést ne nehezítsék nagyon a most kimondott szavak.

Alikam 2010.03.22. 14:54:15

@Sztifler: a multik még akkor is jól járnának a magyar munkaerővel ha dupla annyit kéne utánunk fizetniük.

TV2 meg RTL Klub????

:) Dehogy olvastad te a Jobbik programját max. az Index címlapját, mert a multi, tv2 és rtl klub kb. a programjának a 3 leglényegtelenebb része.

Na jó, a multikról szóló rész talán a tizedik legfontosabb dolog...

Alikam 2010.03.22. 14:55:32

@Hümüzhümümüz: mi a gondod a Jobbik programjával?
Miért írod, hogy nevetséges?

Szerintem mindent meg lehet beszélni...

Kivlov 2010.03.22. 14:56:03

Az mdf-re? Akkor hogy néznénk másnap tükörbe?
JOBBIK!

mr smith 2010.03.22. 14:57:33

@Ballagator: "A legtöbben azt hiszik, hogy az index emeszpés!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Igen, beszarás. "

És milyen joggal hiszik, ahol az a Tóta W. lehet vezető publicista akit az MSZP személyesen tömött ki közpénzekkel és aki baloldali szélsőségesek között is szoros versenyben van a "körmös" Bauerral, Debrecenivel és Vásárhelyi Máriával. Rettegtetésben kereszténygyalázásban erős versenyző. (Figyeljük meg hogy nem vallás hanem kereszténygyalázásról van szó, pl a zsidó vallásban ugyanazok a momentumok már nem problémásak)

hááááát 2010.03.22. 15:03:20

A választási program nem szentírás, csak iránymútató arról, mit szeretne egy párt elérni, ha kormányozni fog.
Négy mondat ami a kedvenceim:
-Az ország csőd közeli helyzetben van.94'
-Nincs is olyan sok mint hittük.98'
-Többet költött az elöző ciklus, mint ami van.02'
-Elkúrtúk, nem kicsit, nagyon!06'
-? 10'

tompus 2010.03.22. 15:04:54

Aki az mdf-re szavaz az balfasz.

Egzaktix 2010.03.22. 15:09:32

Nálam lehúzta magát az MDF amikor össze álltak a levitézlett SZDSZ-esekkel.Főleg ez az Ikvai-Szabó,azt hiszem az Ő őrültsége volt a mesterséges dugó Budapesten.A fene kíváncsi már az ilyen korrupt politikusokra!!

azember 2010.03.22. 15:13:56

Az MDF Bokrossal kampányol,mikor(most írja az index,)nem is akar itt maradni Magyarországon.Ja,a most divatos távmunkában akarja végezni? Vagy a csótányos és mentelmi jog mögé bujkáló Ibolykám fogja megmondani a tutit?

hááááát 2010.03.22. 15:17:04

@Alikam: PL:Ahoz, hogy a külföldi tőkét nagy részben ki lehessen vonni a Magyar gazdaságból olyan intézkedésekre van szükség, ami annyi állami támogatást igényel, ami per pill nincs.Ehez olyan megszoritó intézkedéseket kell hozni, amihez képest a feri csomagja a lajoséval együtt sétagalopp volt.Sok jobbikos azt mondja 8 évig sz...t.Te bevállalsz még 10 évet?
Értelmes jobbikos ismerösök már azt mondják kell a fidesz basszogatására egy ilyen párt.Hátha tényleg lesz elszámoltatás.Ne legyünk naivak.

A keleti piac felvevő képessége meg olyan minimális, hogy nem sok értelme van.Ráadásul a multik már rég ott vannak és lepaktáltak a "családdal".

kapisse?

rice 2010.03.22. 15:21:17

Örömmel látom, hogy egyre több a hozzászóló! A hangnem néha erős. Ez azért van, mert frusztrált a brigád egy része, vagy ideges, mert ezek után nem tudja kire szavazzon?
Csak azért kérdezem, mert a Mit igérnek? értékelése után nem tudom mi alapján szavazzak.
Egyenlőre.

BLovi 2010.03.22. 15:25:13

"...de pl. a multikat elűzésével.."

Ilyen általánosságban soha nem beszélt a Jobbik és ez nem is lehet cél. Én nem akarok állást foglalni, de a ferdítéseket nem szeretem. Nyilván kampányolni rövid szlogenekkel kell. "Adózzanak a multik" --> ezt senki nem gondolja úgy (és nem is gondolhatja úgy) hogy az országból ki kell űzni a multikat, vagyhogy a Jobbik elküldené az AUDIT Győrből, utcára rakva 5000 embert (valamelyik idióta talán TótaW már erről írt). Ezt úgy kell érteni, hogy sokak szerint a multiknak többet kellene adózniuk, mert figyelembe véve a munkahelyteremtést, bizonyos területeken túlzott mértékben élveznek adókedvezményeket, miközben az átlagemberek meg meggebedne. A "Van cigánybűnözés" kijelentés se azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző. Erről az elején Vona többször beszélt, de egyszerűen felesleges állandóan magyarázkodniuk, mert a kereskedelmi tévék, újságírók úgyis kiforgatják az ember szavait. Aki valamit félre akar érteni, az úgyis félre érti. Még az EP választás előtt Morvai az egyik interjúban világosan beszélt arról is, hogy a "Magyarország a magyaroké" szlogent hogy értik. Nyilván nem úgy hogy aki nem magyar nemzetiségű azt lámpavasra kell akasztani. Aki álságosan be akar támadni, úgyis ezzel fogja riogatni a nyuggereket...én pl. ezt úgy értelmezem, hogy Magyarország stratégia kérdéseiben amikor döntést hozunk, elsősorban a Magyarországon él állampolgárok érdekeit kell nézni, nem pedig az EU-USA-Izrael, stb. hatalmak érdekeit.

Szóval szavazzon mindenki úgy ahogy akar, de a politikai kampányszlogeneket úgyis minden esetben lehet "így is", meg "úgy is" értelmezni/belemagyarázni. De hát ilyen a politika...

hegyilany 2010.03.22. 15:26:52

@wittmanmark: Egész pontosan ez egy "melyik párt szavazói érnek rá leginkább az interneten szavazgatásokra elcseszni az idejüket?"-kérdőív. Szépen kiderül belőle, hogy a Jobbik szavazói a legnagyobb lógósok, hehehe. :D

Alikam 2010.03.22. 15:34:28

@hááááát: szerintem ezen fórum keretei nem elegendőek ahhoz, hogy emgtárgyaljuk a Jobbik gazdasági riányelveit.

Annyit azért leszögeznék, hogy valahogy, valamikor mindneképpen el kell kezdeni felerősíteni ennek az országnak a belső gazdasági folyamatait, mert jelenleg ha lerobban egy Mercedes Németországban, akkor elkezd esni a forint árfolyama.

A külföldi tőkét nem biztos, hogy feltétlenül ki kell vonni, csak olyan emgállapodásokat kell kötni, amivel az állam is jól jár, a dolgozó is, meg a multi is.

Illetve ha a multi úgy dönt, kivonul az országból az a lehető legkevesebb mértékben károsítsa a magyar gazdaságot.

Amikor 10x kevesebb multi volt az országban, akkor is azt mondták, hogy hát itt multik nélkül kihal minden...

Ez egy ilyen örök sláger...

Azért a multi sem hülye, nem fog csak úgy kirohanni az országból ha számára valami kedvező dolog van még itt...

De ha kivonul akkor mi van???
Nem akarok kőszívűnek tűnni, én is dolgoztam már multinál..

Kirúgnak 1000 embert, ezen emeberek után megszűnik a járulékbefizetés, oszt jó napot...

Én nem hiszem, hogy itt a multik kivonulásától kéne félni, itt inkább az állami takarékoskodást kéne nagyon nagy mértékben elkezdeni.

Egyből lenne pénz, ne aggódj, és ezt nem csak én, ahnema Jobbik is mondja.

Ti mindig azt felejtitek el, hogy itt az állami korrupció és pazarlás, bizonyíthatóan 1000 milliárdot vesz el egy olyan országból aminek az éves költésgvetése 10-12 ezer millárd forint.

További több száz milliárd forint megy el addóságtörlesztésre, amit a Jobbik elfogadhatatlannak tart. És mielőtt megkérdeznéd, hogy ezzel mit lehet csinálni, hát leülni tárgyalni...Ennyi.

Kapisse?

Mitígérnek.hu 2010.03.22. 15:40:26

@rice: "És az emberek mégis elmennek majd, és szavaznak valamelyik pártra, és nem azért, mert ostobák lennének, sőt. Hanem azért, mert azon túl, hogy különböző okokból kifolyólag egyik párt sem tartotta őket érdemesnek arra, hogy őszintén megossza vele reális terveit, mégis csak jobban bíznak majd egyik pártban, mint a többiben. Vagy azért, mert azt gondolják, hogy a hozzájuk közel álló értékrend miatt úgyis nekik tetsző politikát folytat majd a párt, vagy mert a valamikori múltbeli teljesítménye alapján megbízik benne." :)

stratez 2010.03.22. 15:45:37

Mindenképpen az MDF-re, ott garantáltan annyi fogyatékos futóbolond, politikai hajléktalan, megélhetési semmittevő van, hogy nem fognak csalódást okozni a nagyérdeműnek. Már most is hetek óta ők az egyetlen párt, akik szórakoztatnak, amin röhögni lehet, a többin legfeljebb sírni...

rice 2010.03.22. 15:50:48

@Mitígérnek.hu: Jogos a 2 pont. Eddig érzelem alapján szavaztam. Idén megígértem magamnak, hogy értelem alapján fogok. Azt akartam érzékeltetni ezzel, hogy ez nagyon nehéz. Dönteni pedig kell.

hááááát 2010.03.22. 15:50:57

@Alikam: Nem ezer emberröl van szó hanem a munkavállalók 30%-ról.És nem csak a járulékról, hanem a fellépő munkanélküliségről.Vona Gábort ídézem:"6 hónap alatt kiváltja a multit a magyar vállalkozó."Addig miböl élnek azok a családok?
És nem akarok veled vitatkozni, de mintha azokat mondanád vissza, amiket ott hallottam.Voltam jobbik gyülésen, mert én pont egy olyan ember vagyok aki nem tudja kire szavazzon és próbálom a voksom arra tenni aki a realitás talaján mozog.Sok mindenben igazat adok a jobbiknak, de még nem jött el az az idő amikor ez végrehajtható.Ez egy személyes vélemény!

stratez 2010.03.22. 15:53:07

Mindenképpen az MDF-re, ott annyi futóbolond politikai hajléktalan, megélhetési semmittevő van, hogy csupa móka és kacagás lesz a parlamenti munka, ha bekerülnek. Már most is csak hetek óta ők szórakoztatják a publikumot, a többi párton csak sírni lehet. Bokrosról is kiderült, hogy esze ágában sincs hazajönni Brüsszelből, hiszen 3x annyit keres, mint itthon keresne, közben pedig pártja listavezetője, miniszterelnök-jelöltje. Hát nem jópofa?

márvesztes 2010.03.22. 16:06:31

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:
Szerintem akor nem neked akartak ezek a hölgyek és urak dolgozni. Kimaradtál a szórásból, így megy ez.

Alikam 2010.03.22. 16:09:15

@hááááát: ahhoz, hogy valami ebben az országban megmozduljon már most megmondom neked, hogy a realitás talaját el kell felejteni.

Nagyon goyrsan kell valamit csinálni, mert nagyon rövid időn belül nagyon nagy bajban leszünk.

Már most nyakig vagyunk a levesben.

Én csak azt tudom neked mondani, amit a Jobbik programjában olvastam, ileltve halottam, hogy ők a média híresztelésével ellentétben nem kívánják kiüldözni a multikat, csak az ország számára egy előnyösebb helyzetet szeretnének elérni.

Én ezt a 6 hónapos dolgot, amit te mondtál annyira irreálisnak tartom, hogy megmondom őszintén, én teljesen jóhiszeműen úgy hiszem, hogy már fáradt voltál és rosszul hallottad.

márvesztes 2010.03.22. 16:10:40

@Alikam:
"bizonyíthatóan 1000 milliárdot vesz el"
Nosza, elő azokal a bizonyítékokkal.

márvesztes 2010.03.22. 16:13:51

@Alikam:
Kár, hogy ezek a remek lépések egy kivétellel nem valósulhatnak majd meg, mivel az "államadósság azonnali újratárgyalása" miatt az összes többi előbb csődöt jelent az ország.

Alikam 2010.03.22. 16:24:14

@márvesztes: ha bebizonyítom, akkor mi lesz? Megtérsz, vagy mi?

Egyébként akinek van valamennyi esze, az egyből levágja az elmúlt évek történéseiből, cikkeiből -pont nemrég volt kint egy korrupcióval kapcsolatos cikk az Indexen, hogy mekkora mértéket ölt az egész...

mr smith 2010.03.22. 16:30:29

@Brendel Mátyás: Ami teljesen abszurd az az, hogy MSZP-s talpasok idejönnek hőzöngeni, mert nem tetszik nekik ami már amúgy is nyilvánvaló volt, hogy objektív mércével mérve az MSZP a legszánalmasabb teljesítményt felmutatni képtelen párt a mai viszonyok között. Még azt sem tudják eldönteni, hogy szétszakadjanak-e nemhogy programot írni. Mesterházyt úgy indították hogy tudták hogy semmi sem lesz belőle 10%-on álttak éppen amikor kitalálták hogy ő legyen. Ami nagyobb baj az ország szempontjából, hogy a legszánalmasabb sereghajtó MSZP teljesítményénél nem fényévekkel jobb a többi párt, mert ez sajnos őket is eléggé leminősíti.

Alikam 2010.03.22. 16:32:00

@márvesztes: ki a jó párt?

Én vevő vagyok minden javaslatra, ki szerinted a jó?

márvesztes 2010.03.22. 16:40:40

@Alikam:
ad kia jó párt: Valamit félreértesz, én az ekeseredettek között vagyok. Egy rövid pillanatig örültem Bokrosnak, aztán rájöttem, hogy megint bilibe lógott a kezem.

ad bizonyítás: semmi, csak nem szeretem az ilyen szavakat, vitatkozni nem lehet old spice stílusban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 16:53:21

@Alikam: "multi, tv2 és rtl klub kb. a programjának a 3 leglényegtelenebb része."

szerintem a gazdaság tönkrevágása egy program legfontosabb része. lehet utána akármi is, mert ha tönkrevágják a gazdaságot, akkor semmire sincs pénz. még arra sem, ami most van.

Alikam 2010.03.22. 16:56:14

@márvesztes: tehát mindneki hülye, úgyhogy inkább ássuk meg a saját sírunkat a hátsó kertben...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 16:59:22

@Alikam: "Amikor 10x kevesebb multi volt az országban, akkor is azt mondták, hogy hát itt multik nélkül kihal minden..."

akkor a mostanihoz képest elég szar is volt minden.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 17:01:01

@hááááát: "Vona Gábort ídézem:"6 hónap alatt kiváltja a multit a magyar vállalkozó.""

jaja, ez olyan, mint amikor Hitler azt tervezte, hogy 6 hónap alatt elfoglalja Oroszországot.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 17:03:24

@Alikam:

"Egyébként akinek van valamennyi esze, az egyből levágja az elmúlt évek történéseiből, cikkeiből -pont nemrég volt kint egy korrupcióval kapcsolatos cikk az Indexen, hogy mekkora mértéket ölt az egész..."

pont ugyanannyi, mint 2000-ben. a Transparency International szerint.

entellektuel.freeblog.hu/archives/2010/03/02/A_korrupcio_mint_bunbak/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 17:04:29

@mr smith: sajnos ebben nem sok objektívum van, és semmi köze a programhoz. terelsz, pulikutya.

is 2010.03.22. 17:10:33

@másikpista: "úgy kb. az Orbán-Gyurcsány vita óta nincs értelme programokról beszélni"

igaz, de szerintem te fiatal vagy: a diáktüntetés óta nincs értelme erről beszélni, amikor a FIDESZ 1995-ben az addig a programjában szereplő tandíj helyett a népszerűséget választotta. azóta minden évben legalább 3 fontos kérdésben vált irányt, 180 fokban. most ugye a legutóbb a lesz 2010-es másik költségvetés, valamint egyszeri, nagyarányú adócsökkentés. sajnos a magyar választót ez nem érdekli, valami hülye irracionalitás alapján választja meg idén is.

mr smith 2010.03.22. 17:51:36

@Brendel Mátyás: Egy MSZP-s kocsmában még elmegy a hőzöngésed de itt nagyon nem. Április 11-én meglátjuk hányan kiváncsiak még az MSZP-re és az objektív mérce alapján tökutolsó programjára. Ha olvastad volna az MSZP programját akkor meg nem mondanál olyan zöldségeket hogy a mostani megszorító gazdaságpolitikát akarják folytatni, hisz 2000 milliárdos igérgetéssel van tele. Pénzt az embereknek!!!

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.22. 21:32:16

egy kicsit cinikusan [...]

nem tudom mit kell ennyit a programokkal foglalkozni, el kell olvasni őket, és tudjuk, hogy "homlokegyenest" az ellenkezőjét tenné az adott párt. :) nemdebár?

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.22. 22:16:35

Az eredményeket nyilván nagyban befolyásolhatta, hogy az értékelők finoman szólva is sajátosan súlyoztak (az egyik legfontosabb problémának pl. a közoktatás helyzetét, a legkevésbé súlyosnak hazánk energiafüggőségét).

A másik dolog az, hogy az emberek nem közpolitikai programokra, hanem pártokra, ideológiákra, jelöltekre, víziókra és közpolitikai ötletekre szavaznak. A mitigérnek.hu egy fontos szemponthoz adott nagyszerű áttekintést, de kevesen akarnak ezalapján dönteni.

Engem például megdöbbentetett, hogy hat jelölt indult úgy, hogy folyamatban van ellene büntetőügy, és ebből csak egy (Budaházy) nem szedte össze a megfelelő számú kopogatató-cédulát. Pedig ez is lehetne egy választási szempont.

Nagyon becsülni való volt ez a kezdeményezés, minden gyermekbetegségével és egyoldalúságával. Mert őszintén szólva ki a fene olvasta át a hozzászólók közül a négy programot?

Vanek főfoglár úr. 2010.03.23. 05:01:48

Méghogy a Jobbik nem számít a multik távozására? Ó dehogynem!
Ők is tudják , hogy ha a " fizessen a multi több adót" akarat megvalósul, annak bizony kőkemény hatása lesz. mert ahhoz, hogy ez nemzetgazdasági szinten egyáltalán érzékelhető legyen, bizony sok tízmilliárdnyi plusz adónak kell befolynia. és ekkor a termelő multi előveszi a kis okos gépét, amit már egyszer-kátszer elővett, amikor a fejlett nyugatról idetelepítette a termelést, számol kiadást, bevételt, költséget, profitot, és hurcolkodik tovább.
Tényleg nem értem. Amíg Szlovákia mint bezzegország, a kiemelkefő adókedvezményekkel vonzza a multikat, és pörgeti a gazdaságát, addig példa. Ha a Jobbik hatalomra kerül, akkor meg pfúj.

És mielőtt! Igen olvastam a programot, és látom, hogy a Jobbik is számol a multik logikus lépésével, Sőt válasza is van rá!

"Az országból esetleg kivonuló multinacionális vállalatok helyét a versenyképessé tett hazai vállalkozások hónapokon belól betöltik."

Szóval hónapokon belül!!! Lesz itt magyar GE, Audi,Vodafon, Mercedes, meg Suzuki.
Gondolom, tapsra.

rice 2010.03.23. 08:50:56

@antal.daniel: Én még a Civil Mozgalom programját is elolvastam, és el fogom olvasni az LMP-ét. Lehet, hogy mazochista vagyok?

miklos68 2010.03.23. 09:03:39

Tisztelt hozzászólók ! Olyan szépen beszélgettek a multikról, kisebbségekről és egyéb "fontos" dolgokról. Szerény véleményem szerint a rangsorolt lista 24. helyére száműzött "öregedés és népességfogyás" is megérne egy misét. Ugyanis mesemondó politikusaink mondhatnak amit akarnak, hiszi - nem hiszi alapon, de ha így haladunk nem lesz aki adakozzon a további nyugdíjemeléshez, vízfej eltartáshoz, stb.

Sztifler · http://socialeconomy.blog.hu 2010.03.23. 12:12:14

@miklos68: Antal Dániel blogját látogatsd meg, épp erről van egy jó cikk, és ábra is.

YouGotPwnd 2010.03.24. 02:48:23

Érdekes, az "LMP" karaktersorozatot még nem voltak képesek leírni a szerzők, még a kifejezetten ilyen tartalmú kommentből is csak a CM-re válaszoltak. Kíváncsi vagyok a "Bokros" ;) teendőik mellett azért tudnak-e valamennyi időt szorítani az LMP programjának elemzésére is. 228 oldal.
Itt található:
lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010.pdf

rice 2010.03.24. 09:41:15

Szerintem, ha többen is kérnénk, a CM és az LMP programját is értékelné a "Mit igérnek?". Én ezúton kérem Őket, hogy végezzék el az elemzést, mert fontos lenne számunkra.
Aki egyetért, írjon Nekik!

pirxx 2010.03.25. 07:50:41

Tényleg érdekes, hogy az MDF-nél esélyesebb LMP-ről egy szó sincs...

YouGotPwnd 2010.03.25. 12:26:42

"A felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és az ígérgetők hitelességét." ... "Elfogulatlanul, egységes módszertan alapján elemezzük a pártok programjait, és eredményeinkről közérthető módon számolunk be a választásokig a mitigernek.hu honlapon."

Ezek alapján a mitigernek.hu teljesítményét az 1-5 fokozatú skálán gyengére (2) értékelem.

novákandris 2010.03.25. 14:12:45

Kár, hogy az LMP kimaradt.

IQnindzsa 2010.03.25. 15:58:16

Sziasztok! LMP programot mikor ertekeltek? Erre voltam a leginkabb kivancsi de ahogy nezem egyenlore szo nelkul hagytatok az o programjukat. Legyszives azt is ertekeljetek!
(Igaz lehet, hogy most is azon dolgoztok... en meg itt izelgetlek titeket mikozben 228 oldalon ragjatok at magatokat... :) )

takacs19 2010.03.25. 16:33:50

Kedves Szerzők!

Minden közvélemény kutatás alapján népszerűbb az LMP az MDF-nél. Ráadásul nekik 20 területi listát siekrült állítani, míg az MDF-nek csak 17-et.

Kéne erről is írni!

kaktusztea 2010.03.26. 09:55:07

Egyre kínosabb arra hivatkozni, hogy "csak az EP választáson 5%-ot elért pártokat vizsgáljuk".
Miért? Csak. A szituáció már mást igényelne (LMP előzi az MDF-et), de ti valamiért görcsösen ragaszkodtok ehhez.
Így max hiteltelenné váltok..

primatus 2010.03.26. 19:46:58

@Mitígérnek.hu:

Tisztelem a kezdeményezést, de (persze csak átfutva a mitigernek.hu -n található összegzéseket) túlzásnak érzem (az MSZP-t kivéve) számonkérni konkrét százalékokat, létszámokat stb. a pártok programjain. Az MSZP 8 éve adja a kormánytöbbséget és birtokában van minden információnak. A többieknek viszont maximum arra van lehetőségük, hogy irányt, szándékokat próbáljanak elénk tárni. Most konkrétan egy jelenleg ellenzéki párton kérnek számon olyasmit pl. , hogy legyen hatástanulmány a "kiszeramérabávatag" 8 %-os emelésének hatásáról a földi eper szaporulatra? Amellett, hogy egy pártnak erre nincs pénze, a kiindulási adatokkal sem rendekeznek. Ráadásul a kormányváltást követően kezdődnek pl. tárgyalások a pénzügyi mozgástér növeléséről, ami alapvetően meghatározza a célok konkrét számokká válását. Nagyon sok szervezetnek kb. az év közepéig tart az éves költségvetésben meghatározott kerete az elvonások miatt. Ki tud ezzel számolni a jelenlegi kormányon kívül? Aki kormányt alakít az MSZP után, az szerintem jelentős problémákkal fog szembesülni nagyon hamar, ami akár 1-2 évvel is elcsúsztathatja bármilyen normális kibontakozás lehetőségének a kezdetét. Mindezeket tetézi az a teljesen szubjektív, de objektíven megélt apró dolog, hogy a múlt eseményei - történései, mennyire teszik hihetővé egy politikai párt kinyilvánított szándékait, annak viszonyát egy majdani valósághoz. Ráadásul manapság az MDF - SZDSZ, egy vicc.... nincs szociáldemokrata párt, a JOBBIK a legrosszabbik, amit ennek az országnak jelenthet.... az LMP gyenge és nincs túl sok mondanivalója. Csoda e, ha a FIDESZ ennyire vezet?

IQnindzsa 2010.03.27. 01:07:03

@primatus: Csak azert leptem be ,hogy megnezzem irtak-e valamit a kerdesemre az LMP programjaval kapcsolatban, de nem tudom megallni ,hogy ne szoljak be neked Primatus.
Nagyjabol egyetertek veled de egy megjegyzeseden megakadtam mint a szilvasgomboc a gigamon... Az LMP-nek nincs tul sok mondanivaloja??? Ez persze nagyban szubjektiv megiteles kerdese de szerintem nagyonis van mondanivalojuk, csak nem erzelmi alapon ,melldongetve, a masikat tuluvoltve adjak ezt a vilag tudtara. Azzal egyenlore kenytelen vagyok egyet erteni ,hogy gyengek de erzem, hogy ez valtozni fog. Ha igy folytatjak akkor hamarosan sokkal de sokkal tobben lesznek mogottuk mint azt barki gondolta volna egy evvel ezelott. Uff. Szoltam. :)

Hunter S. Thompson 2010.03.27. 18:04:05

ez így nagyon aljas dolog hogy az LMPt meg sem említik, értem én hogy igazából csak most adták ki a programukat, de meg kellene említeni hogy ők is léteznek és már dolgoznak az elemzésükön, mert nagyon fontos hogy róluk is írjanak, mivel nagy valószínüséggel be fognak jutni a parlamentbe (nagyobb valószínüséggel mint az MDF)
az LMP nélkül ez az elemzés nem lehet független és mérvadó

primatus 2010.03.28. 00:15:22

@IQnindzsa:
Ez a "beszólás" , mint fogalom, nem éppen ide tartozik. Okod sem nagyon lenne rá, ráadásul ha így fogod fel, akkor a dolog hitvitává válik, nem pedig objektív véleménycserévé. Bizony úgy látom, hogy az LMP sokat akar markolni, de keveset fog. Terjengős a programjuk, de valójában kevés dolgot tartalmaz, mint konkrét elképzelést a megoldások vonatkozásában. Ahol konkrétumokat hoz elő, az mind valamilyen adóemelés, ami ráadásul a valóságtól eléggé elrugaszkodott. Hogy lehet azt állítani, hogy a (magyar) autósok nem fizetik meg pl. a közlekedés költségeit?
Az energiarendszer átalakításánál baromira nem fejtették ki legalább vázlatosan, hogy mondjuk mi az elképzelésük a továbbiakban az atomenergiával? Mivel váltják ki? Az alternatív (zöld) energiatermelés megvalósítását lokálisan, vagy nagyobb központi egységekben akarnák megvalósítani? Hogyan támogatnák az alternatív megoldások elterjedését? Mi a helyzet a magyar innovációk állami támogatásával? Találmányok szabadalmazásával? K+F működtetésével, Egyetemek bevonásával? Hozzávetőleg sincsenek ezek kifejtve. Sokáig beszélnek valamiről, aztán a kérdést a levegőben hagyva, elintézik 2-3 mondatos semmitmondással. Ez így nem O.K.!

Ez a mondat pedig végképp szúrja a szememet:
"Magyarország a jelenlegi tervek alapján bioetanol-nagyhatalommá válhat 2011-re,
ugyanakkor az energiamérleget és a kibocsátásokat tekintve a bioetanol jellemzői a
legkedvezőtlenebbek."
Ennek jobban utána kellene járniuk!
Jöhetnek a "beszólások". :-)

YouGotPwnd 2010.03.28. 03:36:55

@primatus:

Bioetanolról, ha nagyon érdekel:
www.mtvsz.hu/dynamic/biomassza-dilemma2.pdf

ha csak a lényeg érdekel:
www.enpol2000.hu/files/Gyulai%20Iv%C3%A1n-Korunk%20aranyl%C3%A1za.pdf

Arról, hogy minek kellene szerepelnie még az LMP programjában lehet vitatkozni, de szerintem fölösleges. Nyilvánvalóan nem kormányzati szerepre készülő párt, előbb meg kell határoznia a nyilvánosság felé azokat az értékeket, amik mentén tevékenykedik. Ezért szerepel bővebben kifejtve témakörönként helyzetértékelés, problémafelvetés. De ha elolvastad, akkor látod, hogy a problémák megoldásának módjait is javasolja. Vagy kevés a 228 oldal + a tanulmányok, tudományos publikációk, stb. amikre hivatkozik?

primatus 2010.03.28. 12:52:22

Kicsit vissza kellene olvasnod, mielőtt írsz valamit.... Én nem kértem konkrétumokat számon egyik mai ellenzéki (!!!) párton sem. Egy válaszra válaszoltál, amiben a hivatkozott dokumentum nem mond ellent annak, amit állítok. (van persze néhány állítás benne, amivel nem értek egyet) Az LMP felvetései nagyrészt rendben vannak, de az az érzésem, mikor olvasom a programjukat, hogy jelenleg inkább csak próbálják magukat meghatározni a ma egyre divatosabb zöld gondolat oldalán, mintsem használható alternatívát tudnának valóban nyújtani. Nekem szimpatikus a kezdeményezés és támogatnám is, de ez nekem így kevés. Nem kell 228 oldalt leírni! Elég lenne néhány konkrét, megvalósítható cél kidolgozása, amivel az emberek élete könnyebb lesz, (legalább nem változik negatívan), de élhetőbb mindenki számára és a közvéleményt meg lehet nyerni ilyen ügyeknek. Volna erre lehetőség, de nem látom ezt tőlük. A bioetanol előállításának feltételei pedig rögvest más megvilágításba helyeződnének, ha a mezőgazdaságunk megfelelő módon lenne menedzselve. Na mindegy..... nem nekem kell programot írni... Az pedig egy rossz út szerintem, ha bárki normális szabályok és érdekeltségi rendszerek helyett büntetéssel, plusz adókkal akar kezelni mindent. Szükség van zöld pártra a parlamentben, de pillanatnyilag sem a személyi, sem egyéb (pl. támogatói)hátterét nem látom és a célok megvalósításának módjában is vannak fenntartásaim..... egyébként pedig hajrá, cáfoljon meg az élet! Annak örülnék a legjobban.

Hunter S. Thompson 2010.03.28. 23:57:24

Ez a Lányi András mi a faszról beszél??
"irigylem azt a százmilliós nagyságrendű összeget, amely lehetővé tette az LMP elindulását"
Jó lenne ha százmilliós összegek lennének az LMP-ben, DE NINCSENEK ÉS NEM IS VOLTAK.
a kepmutatas.hu elemzései szerint, ami szerintem azért enyhén felülbecsli a kiadásokat minden pártnál, az LMP 53 miliót költött a kampányra és ha tényleg lenne nagyon sok pénz valahol elrejtve amit titokzatos befektetők adtak, akkor nem hiszem hogy olyan kínkeservesen ment volna pl a kopogtatócédulák gyűjtése hogy még március 17.én és 18.án is nagy erőkkel gyüjtöttek néhány helyen hogy lehessen mindenhol területi lista.
Sokkal inkább bűlik valami Lányi András körül mint az LMP körül...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.03.29. 15:23:38

Én is megkérdem: LMP-programelemzés lesz? (Hátha, hogyha sokan kérdezzük, lesz...)

Avatar 2010.03.30. 16:15:17

Csatlakozom azokhoz, akik kíváncsiak, hogyan értékelnétek az LMP programját. Lassan egy hete publikus, és bár elég hosszú, talán ennyi idő elég volt hozzá...

YouGotPwnd 2010.03.30. 16:54:37

Nem lesz itt már semmi. A kezdeményezés az MDF-el együtt oszlásnak indult. Mondjuk a "független" és a "közgazdász" szavak jól mutattak együtt :)

algi 2010.03.30. 20:12:50

Most állította az Egyenes beszédben Dávid Ibolya, hogy független közgazdászok szerint az MDF-nek a legreálisabb, legmegvalósíthatóbb a programja az összes induló párt között.

Aha. Szóval erre ment ki az egész, hogy az MDF retorikailag semmibe vehesse a többi kis pártot. Köszönjük.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2010.03.30. 22:44:03

Dávid Ibolya a 3-ast kiváló eredményként kommunikálta a rádióban :)
Az nem az 5 ös lenne?

IQnindzsa 2010.04.02. 02:05:22

Erre mit mondjak... Ennyit errol. Es en naiv fasz meg elhittem ,hogy van fuggetlen ertekeles. Az ,hogy az LMP programjat ignoraljatok a legfenyesebb peldaja annak ,hogy NEM VAGYTOK FUGGETLENEK. Nem erdekel melyik partnak dolgoztok. Tobbe ide fel nem nezek. Rohadjatok meg.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.04.06. 11:11:42

@IQnindzsa, @algi: azért nem kell elvetni a sulykot. De azért értékelendő lenne ennyi ingerült vélemény annyival, hogy legalább az LMP-t értékeli a gárda. Főleg, hogy most már nagyon úgy néz ki, az MDF elásta magát...

Csak a félreértések elkerülése végett: nem vagyok LMP-sktivista, csak nagyon úgy néz ki, hogy (jobb híján) rájuk akarok szavazni, és nekem továbbra sem mindegy, a mitigernek.hu mit szól a programjukhoz. Ettől is teszem függővé, ugyanis.

Polgár 2010.04.06. 15:49:39

@Mitígérnek.hu: Válaszoltak a pártok?

Talán sokkal nagyobb csinnadrattát kellett volna kelteni - így félek, nagyon halkszavú lett ez a kezdeményezés - ugyanakkor jó lenne folytatni, pl. költségvetés vagy valamelyik rendszer-átalakítás idején.
süti beállítások módosítása