Mit ígérnek?

HTML

Mit ígérnek?

A Mit ígérnek civilkezdeményezés "háttérblogja". Információk a munkánkról, visszajelzési lehetőségek, vélemények, welcome!

A tagjainkról, módszereinkről és eredményeinkről a Mit ígérnek? honlapján számolunk be.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio Blogger

Hírek

02/25 16:38

Mitígérnek.hu

Értékeltük az MSZP-t, itt tartunk - mi lesz még?

Címkék: mszp helyzetjelentés portfolioblogger

A rend kedvéért elször néhány szót a ma megjelent értékelésünkről: Kettest adtunk az MSZP választási programjára. Az MSZP-nek még a jövőképe sem világos, ami részben abból ered, hogy a mai társadalmi problémákat következetesen a gazdasági válságra vezeti vissza. A program azon a nagyívű feltételezésen alapul, hogy a 2011-ben meginduló fellendülés és az EU támogatások együttesen 2000 milliárd forint forrást teremtenek négy év alatt.

 

Az MDF 3, a Jobbik 2,5 pontot ért el ugyanezen a teszten, a Fidesz programja pedig még nem jelent meg, vagyis az MSZP programja nem csak az abszolút skálán mondható gyengének, de a többi párttal összevetve is. A célok nem konkrétak, az egyes ígéretek pedig sokszor csak vágyálmok, elérésükhöz a program nem rendel konkrét eszközöket, vagy olyan már létező programok folytatásában bízik, amelyek hatékonysága megkérdőjelezhető. A program a legtöbb esetben általános megfogalmazásokból áll, és sokszor ezek sem célkitűzésekre utalnak, inkább kívánságokat sorolnak fel, miközben az ígéretek gyakran összekeverednek az elmúl félévben megvalósult intézkedésekkel. 

 
 
A program lényegében egyetlen szakterületen sem mutat be számszerűsített hatásokat, és nem is hivatkozik háttértanulmányokra vagy nemzetközi példákra. Elmondható ugyanakkor, hogy a program tartózkodik a látványosan irreális, felelőtlen ígéretektől, viszont a finanszírozási igényt sem mutatja be. A forrásigényre és annak biztosítására egyetlen utalás van a dokumentumban: ez azt feltételezi, hogy a gazdasági növekedésből, EU-s forrásokból és a hatékonyság javulásából származó 2000 milliárd forintnyi szabad forrás elegendő lesz a program meghatározatlan nagyságú költségére. Ezt a pénzt a párt négy év alatt költené el a megjelölt célokra, de a felhasználás ütemezéséről egyetlen szó sem esik a tervekben.
 
Gyenge lábakon áll az MSZP programja a számonkérhetőséget illetően is. A vállalások általánossága miatt négy év múlva nehéz megítélni a program teljesülését. Üdítő kivétel ez alól az adózásról szóló rész, amelynél számszerű és időzített ígéretekkel állt elő a párt. Gyengeség azonban, hogy az egyes intézkedések konkrét társadalmi gazdasági hatásaira a program nem tér ki, ami tovább nehezíti az egyes ígéretek számonkérhetőségét.
 
Mindez színesebben, szagosabban a hivatalos honlapunkon:
 
címlapon a beszédes ábra, a részletek pedig itt.
 
Hogy mi jön ezután? Új program értékelésében egy kis szünet, hiszen a Fidesz csak március 15. körülre ígéri a saját dokumentumát. Addig is előzetes terveink szerint a mostani programok kapcsán csinálunk még egy-két (remélhetőleg) érdekes dolgot. Egyrészt az igen komoly korlátok mellett is meg szeretnénk mutatni, hogy melyik párt "mekkorát" ígért, másrészt még nem teljesen kiforrt elképzeléseink között szerepel, hogy kérdéseket fogalmazunk meg a pártok felé, amelyek a programjuk kapcsán felmerülnek. Nagyobb hiányosságok, pontatlanságok, érdekes ígéretek, rejtélyes vállalások stb. Ha valakinek van még ötlete, ossza meg velünk, akár itt, akár a honlapon található mail-címen (amúgy: info@mitigernek.hu), aztán meglátjuk, hogy mit kezdünk velük.

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitigernek.blog.hu/api/trackback/id/tr641789968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rice 2010.02.25. 18:11:31

Ez meglepő volt számomra, bár sejthető volt, hogx a Bokros vezette MDF programja előkelő helyen lesz.
Várok néhány Jobbikos hozzászólót,hogy "miért húzták le az MSZP-t?"
A legnagyobb baj az, hogy a legjobb jegy eddig a hármas.

is 2010.02.25. 22:21:16

@rice: és én megeszem a kalapom, ha a FIDESZ programja konkrétabb lesz. sőt, akkor is megeszem, ha elemezhető lesz. majd kitalálnak valami adok is, meg nem is alapút.

én mondjuk előre megmondtam, hogy az MSZP-é rosszabb lesz, mint az MDF-é, bár valahová a Jobbik szintjére saccoltam.

vakond9967 2010.02.26. 10:04:27

Az értékeléseket olvasva azért azt kell mondanom, hogy némileg talán egy kicsit felületes (informatika tekintetében).

Pl.: A jobbik programjában szerepel, hogy bevezetik a nyílt forráskódú alkalmazásokat az OpenOffice talán még nevesítve is van.

Egy ilyen ötlet nagyon jó a problémák a következőek ezzel:

- a gyakorlatban ez egyben operációs rendszer cserét is jelent ( tehát praktikusan Linux-ot) szerintem, ezzel meg az a gond , hogy az egyszerű felhasználó Windows-on "szocializálódott , de még az egyszerűbb rendszergazdák is! Tehát már itt megjelenik a Képzés igénye, ami ugye költség és nem is kicsi! Ez természetesen vonatkozik valamennyi irodai alkalmazásra is (Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutató szerkesztő stb.). Mélyebben tehát adatbázis kezelők, levelezőrendszerek szintjén a probléma még komplexebb, mert az átállás migrációval (is) jár aminek ugye megint csak költségei vannak.

Véleményem szerint ezért ezt a tételt költség csökkentő tételként szerepeltetni legalábbis 2-3 év tekintetében nem eléggé át gondolt, mert ebben az időszakban egy ilyen átállás inkább csak viszi a pénzt, de nem hozza még pedig úgy 1-2 milliárdot.

Ha már informatikai költség csökkentés akkor azt komplexen kell kezelni Üzemeltetés, oktatás stb.

Végül fontos hangsúlyozni, nem tartozom a windows kedvelők táborába csak ezzekkel a problémákkal munkám során naponta szembe kell néznem.

rice 2010.02.26. 11:21:20

A kalapevés rendben van, egy kis csoki öntettel, mert úgy szeretem.
Több hozzászólót és érdeklődőt vártam, nem gondoljátok?
Talán ebből is látszik, hogy ha vmi szakmai, azt nem szeretjük, de az érzelmit azt nagyon!

vakond9967 2010.02.26. 13:35:43

@rice: Nincs mit csodálkozni,mert a kampány az ígéretekről szól (sajnos)! Ígéret meg már volt jó sok az utóbbi 20 évben.
A szakmaiság ugyan már hol érdekelte valaha is a politikát a szakmaiság. Mi meg egy szűk réteg vagyunk akik jobban szeretik a tényeket mint az igéreteket

rice 2010.02.26. 13:49:08

@vakond9967: A társadalom érdeklődését a szakmaiság iránt, ezt hiányolom. Hiszen mi Magyarok okos emberek vagyunk.? Ezek szerint mégsem? A szűk réteget kéne szélesíteni. Ezért is örültem ennek a kezdeményezésnek.
Sok ismerősömnek javasoltam, hogy olvassa el a honlapot. Eddig süket fülekre találtam. Ti is így vagytok ezzel?

rice 2010.02.26. 14:04:42

U.i.: Addig is mi itt elvagyunk egymással egy páran.

vakond9967 2010.02.26. 14:30:00

@rice: Azt gondolom (bár ez az adott helyen off topik), hogy a társadalom mint kategória egyre nehezebben értelmezhető. Ahogy valami okos szociológus egyszer megállapította : " a társadalom nukleotizálódik". Egyének vagy max.: szűk csoportok társaságok léteznek, és ezt segíti elő sajnos az informatika is.

Okos emberek vagyunk-e? Szerintem igen, csak nem úgy! Okosak vagyunk, ha meg kell oldani valamilyen műszaki problémát ! Okosak vagyunk ha "kreatívan kell könyvelni" !
Okosak vagyunk, ha ..... (sok mindenben tényleg okosak vagyunk)

Amiben nem vagyunk okosak:
Nem vagyunk okosak, ha az ország dolgairól kell beszélni ! Nem vagyunk okosak, hogy felismerjük ha tényleg össze kell fogni!
Nem vagyunk okosak, hogy felismerjük hogy együtt többre juthatunk mit egymás ellen. Nem vagyunk okosak hogy felísmerjük "a hamis prófétákat" (pártállástól függetlenül).

Én is örültem ennek a kezdeményezésnek, tapasztalatok másokkal?
Hát nem nagyon vannak,mert (pont a szét húzás miatt) politikáról baráti körben nem nagyon beszélünk (vannak ismerősök akik "párt szimpáti" miatt váltak el !!!!)

Végül sajnos az emberek többsége vagy ennek vagy annak az oldalnak Hisz ! és a HIT nagy Úr ! és vakká tesz, de olyan vakká, hogy már azt sem látod, hogy vak vagy!

IQnindzsa 2010.02.27. 18:14:40

Erdekesnek tartom az oldalt de nem latom sem a Fidesz ,sem az LMP program ertekeleset. Azok miert maradtak ki? Bocs, ha valahol mar le lett irva a valasz de meg nem olvastam vegig mindent az oldalon...

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2010.02.28. 00:33:25

A FIDESZ-nek még nincs programja.
Az LMP-re én is kiváncsi lennék, de csak azokat értékelil akik valószínüleg bejutnak a parlamentbe.

Kicsi Mami 2010.03.05. 22:56:10

Én a facebook-on is kérdeztem egyet, és ezúton köszönöm a választ!
A felvetésem lényege az -- talán nem jött át igazán --, hogy bár kezdetben az állt ezen a oldalon, hogy az értékelést csak akkor teszik közzé, amikor mind a 4 párt programja nyilvános lesz, most mégis nyilvánosságra hozták először 2, majd 3 párt eredményeit, és ez véleményem szerint kedvez az utolsó befutónak. Nyilván általánosságban is igaz, hogy aki a végére marad, az a korábbiakra adott reakciókból okulva csinosítgathatja a saját programját, és persze elég széles a témán rágódók köre, akik ötleteket adhatnak. Az Önök site-ját azonban az Önök által vallott pártatlanság miatt fokozottan figyelik az érdeklődők, a szakmaiság miatt pedig a sajtó is idézi mindazt, ami itt megjelenik.
Nem akarom túl hosszúra nyújtani, de nem gondolják, hogy egy kicsit a negyedik párt vitorlájába fújták a szelet azzal, hogy nem várták ki, míg ők is előhozakodnak valamivel?
(Azt azért én sem hiszem, hogy alapjaiban megváltoztatná a Fidesz programját az Önök website-ja, de sok okos tippet kiszűrhetnek ha elég okosak, és szerintem azok)

Az eddigi elemzések eindenesetre engem kifejezetten elkeserítettek, optimista a jövőre nézve se nagyon vagyok...

Viszont kíváncsi lennék arra, hogy más országok pártprogramjai vajon mennyiben felelnének meg egy ilyen elemzés kritériumainak? Ha esetleg tudnak hasonló anyagokról, szívesen belekukkantanék...

Mitígérnek.hu 2010.03.08. 09:58:59

@Kicsi Mami: ahogy írtuk, ebben lehet igazság, ám nekünk a célunk az, hogy a pártok figyeljenek programalkotásuk közben az általunk megfogalmazott szempontokra. Éppen ezért ha a Fidesz ezt teszi, mi örülünk, mert elértük a célunkat.

Másrészt a múlt héten közzétettük azokat a kérdéseket, amivel meglátásunk szerint javítani lehet a program megítélésén. Vagyis mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy javítsuk az "érdemjegyét".

rice 2010.03.08. 14:06:27

Kicsi Mari! Bárcsak igazad lenne abban, hogy fokozottan figyelik site-ot. Szerintem kevés embert érdekel.
Tisztelt Mitigérnek!
Erre vonatkozóan készült valamilyen felmérésük?
Legyenek szívesek írják meg.
Köszönettel: rice

regression 2010.03.12. 17:55:24

@vakond9967: Az OpenOffice megy windowson is, nem kell Linuxot megtanulni. Nekem az van fent hosszú évek óta.

Ezen felül az Open Document Format elfogadott ISO szabvány, ellentétben a Microsoftéval.

Ráadásul nem számoltad bele a "vendor lock-in" költségét, vagyis ha a Microsoft zárt formátumai és programjai mellett teszed le a voksot ÖRÖKRE a Microsoft termékeihez láncolod magad. Az OpenOffice
ezzel ellentétben minden platformon támogatott, könnyű integrálni webes alkalmazásokkal, stb.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.15. 00:25:45

Az MSZP programjáról ezt írja a mitigérnek:

"Bár az egyensúlyt látványosan rontó ígéretek nincsenek, számos kisebb, illetve meghatározhatatlan hatású ígéret rontja a végrehajthatóság esélyét"

A Jobbikról:
"A költségvetési hatások ugyan nem számszerűsíthetők teljes körűen, ám az intézkedések durva aránytalansága így is szembeötlő."

Ha ezek után a Jobbik jött ki jobb programnak, akkor a mitigértek pontozási rendszerében valamit nagyon elbasztak.

Mert tök mindegy, hogy a jobbik konkrétan, határozottan megígér fűt-fát, ha nincs meg a költségvetési fedezete, akkor az egy szörnyűm ígérgetős program.

Ez rogyasztotta meg az országot 2002-2006 között.

Kicsi Mami 2010.03.17. 12:05:15

@Mitígérnek.hu: Igen, ez jogos, amennyiben azt feltételezzük, hogy a pártok végrehajtani is azt / úgy kívánják, amit / ahogyan a választási programjukban ígérik. Ha csak a programot kozmetikázzák, az túl sokat nem ér, bár amit ígérnek, legalább számon lehet kérni rajtuk később.

Mina11 2010.03.19. 19:32:17

Én örülök ennek a kezdeményezésnek, bevallom nem gondoltam, hogy tényleg objektív lesz, de az eredmények láttán kellemesen csalódtam :) Érdekes, hogy mindenkit elkeserítenek az elemzések, nem tudom milyen alternatív világban éltek ők eddig, mert várható volt, hogy siralmasan fognak szerepelni a pártok.
És tessék, én egy jobbikos szavazó vagyok (rice ezt Neked üzenem, írtad, hogy vársz "minket").

Két dolgot szeretnék csak hozzáfűzni, az egyik (és ez nem annyira a Mit ígérnek? csapatának szól): szomorúnak tartom, hogy az eredményeket úgy közli a magyar média, miszerint "a civilek jól lehúzták a Jobbik programját"... Szomorú, mert a négy pártból a Jobbiké a második lett, nem lenne helyesebb az a megfogalmazás, hogy a civilek jól lehúzták az MSZP/Fidesz programját? Ez szerintem teljesen inkorrekt. De mint írtam, ez nem ide tartozik, csak úgy kikívánkozott első reakciónak.

A másik, ami már inkább ide tartozik: az egyik negatívum, amit említ az elemzés "A kezelni kívánt problémákat, területeket, az ezekhez kapcsolódó célokat és intézkedéseket nem rendezi a program időbeni és/ vagy érték-alapú fontossági sorrendbe - azaz nem világosok a politikai prioritások.", ezzel egyet is értek, de bízom benne, hogy reagálni fognak a további feltett kérdésekre, és megválaszolják a hiányosságokat.
Viszont, ha jól tudom, mindegyik választásokon induló "demokratikus" párt belenézhetett a Magyar Állam költségvetésébe, kivéve a Jobbikot. Logikusnak tartom, hogy nehéz számszerű konkrét adatokat írni úgy egy programba, hogy nem ismerik, miből gazdálkodhatnak. Ha írtak volna konkrétumokat látatlanban, most nyílván az lenne a baj. Ellenben a többi párttal, melyeknek rendelkezésére álltak adatok, csak épp nem kívántak élni velük.

Mina11 2010.03.19. 19:33:51

Egyébként meg, én is kíváncsi lennék az LMP programjának elemzésére :) Tudom, nem érik el az 5%-ot, de azért mégis a miheztartás végett, érdekes lenne :)

grin 2010.03.22. 12:38:04

Pláne ha esetleg elérik. ;-)
Másrészt azt mondják, hogy az ő programjuk megalapozott és teljes körű, nagyon érdekelne egy szakértő(bb) elemzés (LMZs :)).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 13:15:59

@Meja:

"egy jobbikos szavazó vagyok "

hát erre szavazol:

""A költségvetési hatások ugyan nem számszerűsíthetők teljes körűen, ám az intézkedések durva aránytalansága így is szembeötlő.""

gratulálok!

az más kérdés, hogy amitigértek elbaszott rendszere szerint egy ilyen orbitális hiba nem jön ki a végeredményben, de ez téged nem ment.

rice 2010.03.22. 14:33:14

@Meja: Szia Meja! Örülök, hogy írtál és azt is kultúráltan. Szerintem is a média több időt szánhatna erre a kezdeményezésre, főleg amelyik közfeladatot lát el! Nyilván nem lenne jó reklám a két "nagynak". Elkeserítő!!
süti beállítások módosítása