Mit ígérnek?

HTML

Mit ígérnek?

A Mit ígérnek civilkezdeményezés "háttérblogja". Információk a munkánkról, visszajelzési lehetőségek, vélemények, welcome!

A tagjainkról, módszereinkről és eredményeinkről a Mit ígérnek? honlapján számolunk be.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio Blogger

Hírek

02/08 10:19

Mitígérnek.hu

Mitől független? - Az értékelési módszerről nagy vonalakban

Címkék: független módszertan portfolioblogger

Mivel többen kérdezték tőlünk, hogy miként biztosítjuk vizsgálataink függetlenségét, ezért néhány szóban összefoglaljuk. Igyekszünk egyszerűek lenni, napokon belül jön a részletes módszertan is, aztán meg az első két párt programjának értékelése.

Sokan talán úgy vélik, hogy a függetlenséget az biztosítja, ha a négy elemezni kívánt párt és közénk kínai falat húzunk, otthon vudu átkokat szórunk rájuk, de legalábbis úgy általában nagyon nem szeretjük őket. Rossz hírünk van: ez nem így van. A 12 alapító tagnak és segítőinknek (az emberek többségéhez hasonlóan) megvan a maga értékrendje, ehhez kötődő lazább-szorosabb politikai preferenciája, sőt vélhetően a többségünk még szavazni is elmegy. És - bár erről nem beszélgettünk - talán mind a négy párt is kap majd tőlünk ikszet a szavazófülkében, ki-ki saját lelkiismerete szerint szavaz. Adódik a kérdés: akkor hát hogy lehetnénk függetlenek?

Úgy, hogy mindannyiunknak van egy közös értéke, amit a munkánk során az összes többi elé helyezünk: ez pedig az, hogy hiszünk a pártok feletti civil kontroll szükségességében, a közbeszéd színvonalának emelésében, a jól informált választó tudatos döntésében. És mindezekből következően abban, hogy fontos: a választási kampányban a pártok a programjai és vállalásai számonkérhető, megalapozott ígéreteket tartalmazzanak. Ha nem így történik, arra mi szeretnénk felhívni a figyelmet.

És akkor térjünk rá a lényegre: mi biztosítja, hogy valóban csak ez az érték vezéreljen minket, és ne kacsintson ki valaki közülünk a "kedvenc" pártja felé? A válasz röviden az, hogy az "értékfüggő" elemeket kiiktatjuk az elemzésünkből, a pártokat "technokrata programadóknak" fogjuk fel, és megnézzük, hogy ebben mennyire jeleskednek. Nézzünk erre egy egyszerű és abszurd példát, talán egy blog keretei között elfér!

Tegyük fel, hogy a választáson indul a Gésa Modellekért Párt. A párt leteszi a programját, amiben felvázolja céljait, melyek szerint neki a 36-osnál kisebb lábméretű, 180 centinél magasabb nők támogatása/megsegítése/kiemelése/esélyegyenlősége az álma. Ezt úgy kívánja elérni, hogy ingyenessé teszi a kisméretű női cipőket, különadót vet ki az S és M méretű kosztümökre és más hasonló egzotikus furcsaságokat tervez. (Gondolom, nem kell magyarázni, hogy a célok és eszközök felcserélhetők kisvállakozókra, nyugdíjasokra, aktívakra, illetve áfa-kulcsra, nyugdíjkorhatárra és minden egyébre.) Mi az, amit mi ebben a programban vizsgálunk, és mi az, amit nem?

Megnézzük például a következőket:

1. Van-e jól felvázolt jövőképe a pártnak?
2. Világosak-e a céljai?
3. Mennyire tekinthető a hazai helyzetet figyelembe véve helyesnek a program fókusza?
4. Mennyire ellentmondásosak a célok és az eszközök?
5. Mennyire megalapozottak a célok és a eszközök?
6. Megvalósíthatók-e a programban tett ígéretek?
7. Számol-e a költségvetési hatásokka?
8. Igazolja-e hatástanulmányokkal, hogy a lépései a megfelelőek a célok teljesüléséhez?

Ez csak néhány példa, de talán érezhető, hogy a fenti kérdések többségére értékektől független, tárgyilagos választ lehet adni. Egyetlen olyan van közöttük, ami szubjektív, a 3. Ezt viszont alapvetően nem mi döntjük el, hanem megkérdeztük a véleményformáló értelmiség jeles képviselőit, és nagyrészt ebből jött ki, hogy ma mi a fontos.

A fenti példában nem vizsgálnánk viszont azt, hogy helyes-e, ha egy pártnak pont ez a mániája a környezetvédelem, vagy a sportautó-tulajdonosok szeretgetése helyett. Ez az ő értékválasztása. Éppígy nem mondunk ítéletet arról, hogy valaki miért szociáldemokrata/neoliberális/ökoszociális stb. ideológiák szerint ígérget.

Ha a Gésa Modellekért Párt a fenti programot csak hevenyészve és "ígérgetősen" összecsapta volna, akkor nagyjából a következő ítéletre számíthatna tőlünk: "A párt célja világos (éljenek a magas gésák), ezek fókuszáltsága a társadalom főbb problémáira pont nulla, az eszközök megalapozottsága kérdéses, valamint a költségvetési vizsgálatok kimutatták, hogy fedezet pedig nincs rá (mert a számításaink azt mutatják, hogy az ígéretek meghaladják az ellentételezést)." Egy több 10 oldalas program esetében nyilván jóval több mindent kell értékelni, de a lényeg nagyjából ez.

Azt, hogy a munkánkat nem vezénylik hátsó szándékok, a fentieken kívül a nyilvánosság biztosítja. Mindenki láthatja majd, hogy miként állnak elő a pártprogramok értékelései, majd később a külön ígéretek osztályzatai, sőt saját maga is kiszámolhatja azokat - akár más pártokra is. Erre tulajdonképpen a több szabadidővel rendelkező, lelkesebb követőinket biztatjuk is.

Még egy utolsó gondolat: a fentiekből talán már kiderült, hogy nem buzdítunk egyetlen párt támogatására sem, még olyan közvetett módon sem, hogy a programok értékelését elvégezzük. Attól, hogy mi mondjuk rámutatunk, hogy egy keresztényszociális program színvonala szakpolitikai szempontból a béka feneke alatt van, nem feltétlenül kell mindenkinek átszavaznia az agyondicsért reális zöldekre (hipotetikus példák!), hiszen a programok színvonala csak az egyik, bár szerintünk igen fontos szempont. De annak örülnénk, ha a pocsék programot adó pártot többen megkérdeznék arról, hogy miért nem telt ennél többre, és a párt érezné a hitelesség- és bizalomcsökkenést. Hátha legközelebb jobban összekapja magát, és végül is ez lenne a cél. 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitigernek.blog.hu/api/trackback/id/tr391732473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.08. 12:52:10

Izgatottan várjuk a véleményeket, azt gondolom, hogy ez az igazi civil kontroll abban az országban, ahol egyre inkább igyekszik ezt a politika mint ellenérdekelt fél visszaszorítani.

A valódi átláthatóság úgy néz ki, hogy nem az Állami Számvevőszék figyelmen kívül hagyott jelentéseire, a cinikus politikai kommunikációra, a bíróságok igazság- helyett jogszolgáltatására kell, hogy támaszkodjon, hanem az oknyomozó újságírásra és a civil kezdeményezésekre.

Sok sikert előre is!

rice 2010.02.09. 21:16:40

Végre valami igazán szakmai és civil. Ne engedjétek, hogy a politika ide is befúrja magát!! Jó munkát kívánok!

speckókonyhás 2010.02.11. 14:18:34

Én is szurkolok, hogy a "civilek" maradjanak pályán! :)

x23 2010.02.14. 14:07:08

Mindig csak arról van szó, hogy melyik pártnak mi a programja, de az embereket nem kérdezik meg, hogy valójában ők mit szeretnének. Ezen az oldalon bárki leírhatja, hogy mit vár el a jövendőbeli kormánytól:

http://ajanlomneked.webege.com/content/választás-2010-mit-kíván-magyar-nép

x23 2010.02.14. 14:08:10

Mindig csak arról van szó, hogy melyik pártnak mi a programja, de az embereket nem kérdezik meg, hogy valójában ők mit szeretnének. Ezen az oldalon bárki leírhatja, hogy mit vár el a jövendőbeli kormánytól:

http://ajanlomneked.webege.com/content/választás-2010-mit-kíván-magyar-nép

moni77777 2010.02.18. 14:04:10

Sok sikert kívánok én is! Egyre többet hallani mostanság a Lehet Más a Politika nevű pártról, szerintem sokan örülnének, ha őket is "leelemeznétek". Például én is, mert hallottam ilyet is olyat is.

rice 2010.02.18. 18:35:21

@x23: Ez is nagyon jó oldal.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.02.18. 20:20:24

csodálatosan sikerült a jobbik programját lehúzni. Egy olyan országban, ahol a két nagy párt már leszerepelt. (az egyik már nem is olyan nagy-inkább kicsi) A Jobbik programja, egy olyan csapat munkáját fémjelzi, akik tisztességes emberek és még nem politizáltak, tehát ők elvi szinten fogalmazták meg a programjukat és nem holmi gazdasági mikró és makró adatok alapján ami alapjában véve SZ.R! miért? mert olyan tisztességtelenül pofátlan módon eladósították Mo-t, hogy nem lehet itt anélkül jövőről beszélni, hogy az államadósság újratárgyalásáról ne beszéljünk komolyan! Ezen újratárgyalás esetén, azok a bevételek amik erre folynak ki, fedezni tudják a program kiadásait! Mitől független? Olyan szó, hogy független nincs! Senki nem tud kibújni a bőréből és abból a környezetből amiben szocializálódott tehát maximum egy ál-függetlenségről van szó. Akkor lenne független, ha tudnánk, hogy melyik elemzőnek, milyen a párt-hovatartozása. Gondolom nem sokat tévedek, ha azt mondom, hogy a Jobbikhoz nem sorolják magukat hiszen aki manapság elismert közszereplő, az akarva-akaratlanul tekinthető egyben a Maszop-Fidesz csatlósának.. Remélem mint "függetlenek" bennthagyják majd a hozzászólásom..

Várady Tibor 2010.02.18. 22:57:36

Reszkető Petra és Váradi Balázs, a kezdeményezés két résztvevője 2009. áprilisában az indexen "Merre a csalánosból" c cikksorozatban leírták, hogy milyen intézkedéseket tartanának fontosnak.

Az első rész végén a két szerző a következőket jelzi:
"A következő választások után felálló kormány feladata, hogy – ha kell, a színfalak mögött – jelezze, mely intézkedéseket készek sajátjukként folytatni a következő politikai ciklusban."

Szerintem ez a felhívás titkos politizálásra (amely természetesen, mint mindig, gondolom csupán jószándékú pragmatikus javaslat) ellentétes a jelenlegi kezdeményezés irányával, a nyilvánosság, a civil kontroll, és egyéb eszmékkel. Akkor most melyiket képviselik, és bátorítják?

Azt is gondolom, hogy a szerzők pártkötődésének-preferenciájának ilyen kódolt forumlációja, ami e bejegyzésben történt, szintén előbb-utóbb visszafelé sülhet el. Váradi miniszterelnöki főtanácsadó volt (már a vezetéknév alapján is felfigyeltem, haha), ez talán még közismert, de talán több kötődésről is érdemes informálni azokat, akik a kezdeményezéshez fordulnak, ha "független közgazdászt" akarnak hallani a pártok programjairól értekezni.

Várady Tibor 2010.02.19. 00:22:53

Magamra reagálok. :) Vegyes szájízt hagyott bennem saját bejegyzésem, főleg a második része.
Tulajdonképpen nem akarom azt sugallni, hogy az, hogy ha egy szakértő adott valakinek tanácsot, azt jelenti, hogy a szakértő elveszítette függetlenségét.
Inkább azt gondolom, hogy ez adott esetben fordítva is lehet: attól is lehet valaki aztán végképp "független" szakértő, hogy több helyen is elmondja, vagy annak mondja el, aki kérdezi.
Úgyhogy igazándiból egyet értek azzal posztban leírt felvetéssel, hogy ebben az esetben a kritikus nyilvánosság az, ami végső soron segít eldönteni, hogy milyen munkát végezett a mitigérnek csapat.

A fenti commentem első részével kapcsolatban, a színfalak mögötti politizálás témájáról azonban szívesen olvasnék valamilyen rekommentárt. A téma szerintem komolyabb egy esetleg szerencsétlen fogalmazásnál, hiszen a színfalak mögötti politika elég komoly méreteket ölt. Lehet hogy mindenkinek GYF ugrik be, de ha valaki szorgalmasan nézte a TV-t, akkor láthatta pl Széles Gábort, ahogy OV évértékelője után elmondta a kamerának, hogy ő tudta, hogy az általános javaslatok mögött mi van konkrétan. Szóval Széles már tudja. Neki kell "jelezni a színfalak mögött", vagy kit kell még hívni? :)

Imee 2010.02.19. 22:14:34

Szerintem a Civil Mozgalom programját is fel kéne venni az elemzésre kerülők közé. A nagy pártokkal ellentétben nekik van már prgramjuk: www.civilmozgalom.hu/index.php?ac=program

Vinyó70 2010.03.10. 22:35:27

@longlife: Dolgozzunk A Szebb Jövőért és Hadjuk ezt az oldalt!
Adjon az Isten!

szárny 2010.03.21. 12:49:26

"...akkor hát hogy lehetnénk függetlenek?
Úgy, hogy mindannyiunknak van egy közös értéke, amit a munkánk során az összes többi elé helyezünk: ez pedig az, hogy hiszünk a pártok feletti civil kontroll szükségességében, a közbeszéd színvonalának emelésében, a jól informált választó tudatos döntésében..."

És ezt nevezik Önök a függetlenség garanciájának. És miközben kurvanagy függetlenséggel halálra fikázzák az esélyes pártokat, ám a - minden létező gerillamarketinggel nyomatott, suttogó propagandával bejutásra esélyesnek hirdetett, ezernyi fajta álnéven önmagát reklámozó - LMP programjáról egy szót sem ejtenek.
Nem kérdeztek ugyan, de hadd mondjam el, hogy szerintem valószínűleg két okból cselekszenek így:
1. az LMP-nek NINCS programja, csak innen-onnan összeollózott, internetes blogok színvonalát sem megütő lózungjai; és
2. az LMP, vagyis a levitézlett libsybolsi anarchofasiszták fűszívó, ingyenélő, szivárványharcos kölykeinek iskolakerülő, csavargó bandája most megpróbálja atyái eszméit túléltetni az atyái által a magyar néptől összerabolt finánctőkéből; és ennek a harcnak egy jól fizetett hadállása az önök kurvárapártatlanfüggetlendemokratikusliberális mikiegér.hu vagy hogyishívják blogja.
De higgyék el nekem, kár a benzinért. Meg az LMP is higgye el, hogy kár az ilyen diverzánsakciókba beleölni azt a pénzt, amely rövidesen nagyon-nagyon meg fog csappanni arrafelé.Inkább gondoljanak a jövőre, és kezdjenek fogkefét, szappant, levélpapírt, zárt helyek őrületét enyhítő egyéb apróságokat vásárolni...
süti beállítások módosítása