Mit ígérnek?

HTML

Mit ígérnek?

A Mit ígérnek civilkezdeményezés "háttérblogja". Információk a munkánkról, visszajelzési lehetőségek, vélemények, welcome!

A tagjainkról, módszereinkről és eredményeinkről a Mit ígérnek? honlapján számolunk be.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio Blogger

Hírek

02/19 21:39

Mitígérnek.hu

Miért "húztuk le" a Jobbikot?

Címkék: mdf jobbik portfolioblogger

Elkészültünk az első résszel, a honlapunkon közzétettük a Jobbik és az MDF programjának értékelését.

 

Itt is elmondjuk (hátha a szimpatizánsok egy része elfogadja), az értékelés a pártok céljait nem minősíti. Abban nem ad segítséget, hogy a baloldali, konzervatív, liberális, vagy más értékrendet valló szavazóknak kit érdemes választania. Ehelyett a programok minőségére koncentrál, annak érdekében, hogy a programokról és ígéretekről zajló viták általános színvonala emelkedjen, és a konkrét, számonkérhető szakpolitikai lépések nagyobb teret kapjanak a diskurzusban.

  

A közzétett programok és ígéretek értékelésének összesítése alapján a pártokat a kampány eddigi részében – a megszokottan éles kommunikáció ellenére - jóval kevésbé jellemzik a látványosan túlzó ígérgetések, mint a 2002-es vagy a 2006-os választások idején. A pártok mindezzel együtt továbbra sem fordítanak gondot programjaik fenntarthatóságának megjelenítésére. Az intézkedések költségvetési hatásainak bemutatása elmarad, a konkrét, beárazható ígéretek száma továbbra is alacsony.

 

 

A Jobbik programja egyértelműen nagyarányú változások szükségességét fogalmazza meg a politikában, a gazdaság működésében és a magyar társadalomban. Jövőképe megvalósításához számos jól megfogható célt rendel, viszont ezek fontossági sorrendjét nem adja meg. A legfontosabbnak ítélt négy terület közül a roma integrációra és az oktatásra ad konkrét javaslatokat, a korrupció és az egészségügy terén a helyzetfelmérés szükségessén túl kevés konkrét lépést említ. A célok és a megvalósítás lépései többnyire összhangban vannak, kivéve, hogy a tervezett számos intézkedés várhatóan jelentős költségére nem adnak becslést, miközben takarékos államot ígérnek. Ellentmondást látunk a szándékolt államcsőd bejelentésére illetve az alacsony kamatszintre vonatkozó tervek között is. A nagy számú ígéret költségvetési összhatásának bemutatása teljesen hiányzik. A Jobbik programjának összesített pontszáma (1-5 skálán) 2,5. (Ennél több olvasható a honlapunkon, lásd a megfelelő linket alul, abból érthető lesz, hogy a Jobbik programját nem a radikalizmusa, vagy értékvállalása miatt "húztuk le", ennek értékelésére a módszertanunk direkt nem alkalmas. A program mint "technokrata" teljesítmény gyenge, sok-sok ígéret, kevés konkrétum, még kevesebb priorizálás, ennél is gyérebb ellentételezés. A részletes tábláazatokból látható, hogy miből áll össze a pontszám.)
 

Az MDF programja egyértelmű és többségében számokban is kifejezett pontos célokat határoz meg. A költségvetési fegyelem fenntartása iránti kötelezettség növeli a program megvalósíthatóságát, ugyanakkor az ígéretek költségvetésre gyakorolt összhatása nincs bemutatva. A legfontosabb négy területből az oktatás és az egészségügy reformjára ad részletesebb és konkrétabb javaslatot, a roma integrációról az eddigi megközelítések elvetésén túl nem ad részletes megodást, a korrupció csökkentését pedig csak célként azonosítja. A program végrehajthatósága nincs alátámasztva. Olyan nagy átalakításokat ígér, amelyeknek egyszerre nem lehetséges nekikezdeni – így a terv csak akkor lenne hihető, ha a program a feladatok ütemezését is vázolná. Az MDF programjának összesített pontszáma (1-5 skálán) 3.

 

 

A programot adó pártok elképzelései jóval ismertebbek, ezért indokoltnak látjuk, hogy a nagyobb pártok is mielőbb előálljanak a farbával. Őket egyelőre csak az eddigi megszólalásaik alapján tudjuk értékelni, ami lényegesen kevesebb pontszámot eredményezne az indexekben, de nem is összevethető a többiekével.

 

 

 

Pártprogramok értékelése: http://mitigernek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=4&Itemid=6

 

 

 

Értékelés módszertana: http://mitigernek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=18

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitigernek.blog.hu/api/trackback/id/tr521774702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.02.19. 22:27:20

hát pedig ennyi lesz. nem lesz ugyanilyan programja a FIDESZnek. az a Jövőkép lett volna, két hét alatt blamálták magukat vele. az MSZP állítólag holnap bemutat valamit, azt én látatlanban a Jobbik szintjére teszem.

úgyhogy Önök az az egyetemi oktató lesz, akinél a hármas (MDF) a legjobb jegy. lehet, hogy igazuk van, de a diákok (magyar választók) nem ezt fogják gondolni...

rice 2010.02.20. 18:34:43

Kár, hogy a jobbik szimpatizánsok nem tudják elfogadni ezt az értékelést. Saját maguknak állítanak korlátot ezzel.
A másik két párt bemutathatná a programját. Szerintem az SZDSZ, az LMP, a Munkáspárt, valamelyik Szocdem párt és Kisgazdapárt, a Civil Mozgalom programját is elemezni kéne.

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2010.02.21. 13:04:20

Ha a fidesz nem hozza nyilvánosságra a programját, akkor nem fogok rá szavazni!
Úgyis egyre szimpatikusabb az LMP...

joe2010 2010.02.21. 21:44:51

Mikor frissül az értékelés? Az MSZP programja nyilvános!

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2010.02.22. 16:33:09

Gondolom nem 1 nap a kiértékelés.
süti beállítások módosítása