Mit ígérnek?

HTML

Mit ígérnek?

A Mit ígérnek civilkezdeményezés "háttérblogja". Információk a munkánkról, visszajelzési lehetőségek, vélemények, welcome!

A tagjainkról, módszereinkről és eredményeinkről a Mit ígérnek? honlapján számolunk be.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio Blogger

Hírek

03/08 14:47

Mitígérnek.hu

Mit nem értett meg Mesterházy?

Címkék: mszp portfolioblogger

Egy ma megjelent Kisalföld-interjúban az MSZP miniszterelnök-jelöltje újságírói kérdésre reagált a Mit ígérnek? civil kezdeményezés értékelésére. Mint ismert, a három programmal előálló párt (Jobbik, MDF, MSZP) közül a szocialisták kapták a legrosszabb értékelést. Mesterházy Attila az ezzel való szembesítést elutasítóan fogadta, és láthatóan nem értette, mi is a kezdeményezés célja és értelme.

"– Korántsem biztos, hogy a választók programok alapján ítélnek, mindenesetre a mitigernek.hu az MSZP-ére kettes osztályzatot adott, gyengébbet, mint a Jobbikéra és az MDF-ére. Az elemzésben többek között az szerepel, hogy a párt ˝nem vázol fel világos jövőképet és nem rendel hozzá egyértelműen azonosítható célrendszert˝. Mit szól ehhez?

– Nem veszem komolyan az ilyen cikkeket. Írója vagy nem olvasta a programunkat, vagy nem figyelt arra, mi van benne. Három pillérre építünk: nemzeti modernizációra, új politikai kultúra felépítésére, valamint a szélsőségek elleni fellépésre. Szerintem ez elég egyértelmű vízió. További pozitívuma a programunknak, hogy van, míg a Fidesznek nincs. Értem persze, hogy van egyfajta fanyalgás, az internet világához pedig mindig is közelebb állt a kritikai él."

Mivel a reakció számos félreértést tartalmaz, ezért a fentiekhez az alábbi megjegyzéseket fűzzük:

1. A Mit ígérnek? civil kezdeményezés nem cikket írt, hanem értékelést, amit egységes módszertannal, értéksemlegesen készített el. Erről részletesebben lehet olvasni például itt a blogon is.

2. Természetesen olvastuk a programot, ha a tagjaink számát figyelembe vesszük, akkor mintegy tucatszor biztosan átengedtük a szűrőn a szocialista párt dokumentumát.

3. A Mit ígérnek? valóban rossznak ítélte meg az MSZP jövőképét. Egészen pontosan úgy láttuk, hogy a programban "a legtöbb esetben nagyon általános, gyakorlatilag mindenki által vállalható megfogalmazások vannak. Számos alkalommal a megfogalmazás nem célkitűzésre utal, sokkal inkább kívánságokat - az adott területen elérendő javulás vágyát - sorol fel a program." Mesterházy Attila ezzel szemben azt jelzi, hogy három pillérre épít: nemzeti modernizációra, új politikai kultúra felépítésére, valamint a szélsőségek elleni fellépésre. A helyzet azonban az, hogy a nemzeti modernizáció mikéntje, illetve a modern Magyarország jövőbeli képe a programból egyáltalán nem rajzolódik ki, az új politikai kultúrára - és ha már itt tartunk, a meghaladni vágyó régire - való utalások igen halványak, a szélsőségek elleni fellépés pedig inkább tekinthető politikai stratégiának, mintsem társadalmi jövőképnek.

4. A mi meglátásunk is az, hogy "pozitívuma a programnak, hogy van, míg a Fidesznek nincs". Azt mi is többször jeleztük, hogy meggyőződésünk szerint fontos, hogy minden magát megmérető párt világos programmal álljon elő, ami erősítheti a választók döntésének megalapozottságát.

5. Mindazonáltal az MSZP programja (hangsúlyozottan értéksemleges) mércénk szerint gyenge, aminek egyik oka a kiindulópontja lehet. "A megalapozottság tekintetében problémát jelent, hogy a program az elmúlt nyolc év eredményeinek értékelésekor tendenciózusan szelektál, és rendkívüli mértékben hagyatkozik az utolsó egy év intézkedéseire. Ez abból a felfogásból ered, hogy a gazdaság bajai kizárólag (az amúgy eredményesen kezelt) globális válságból fakadnak, így viszont már a helyzetleírás, a kiindulópont is hiteltelen, szó sincs annak felismeréséről, hogy melyek a gazdaság és a társadalom problémái." - írtuk értékelésünkben. A Mit ígérnek? alapítói által felkért neves közéleti személyiségek, tudósok, véleményformáló értelmiségiek egy sor problémás területet azonosítottak, ha ezekről egy program nem vesz tudomást, akkor nyilván nem érhet el jó eredményt.

6. A kritikai él tehát nem az "internet világából" következik, a tartalmunkat nem a kommunikációs forma és csatorna határozza meg, hanem a céljaink és módszertanunk. Ha ezt a kritikai élt az MSZP tompítani szeretné, akkor a programján kell javítania. Ehhez még segítséget is adtunk, hiszen a múlt héten több kérdést is intéztünk a pártokhoz, amelyek a programok lyukas, homályos, pontatlan részeire világítanak rá. Ha tehát Mesterházy Attila a saját programját komolyan kívánja venni, akkor összerántja a párt szakértőit, és érdemben válaszol a programot elolvasóknak, hogy mégis mi ez az egész.

A Kisalföldnek (és általában a kezdeményezésünkkel foglakozó médiumoknak) köszönjük, hogy szembesítik a politikusokat a Mit ígérnek? csapat eredményeivel, ez a garancia arra, hogy 2014-ben az ideinél megalapozottabb programokkal álljanak elő a pártok. És mi pontosan ezt a szerény célt tűztük ki magunk elé.

49 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mitigernek.blog.hu/api/trackback/id/tr511818328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházy kampányol... 2010.03.08. 18:23:33

 ... a nyáj pedig szépen lassan elballag. 

Trackback: Nyugdíjasok Regisztrációs Irtása 2010.03.08. 18:22:59

Itt a tél! Jöttél? Ahogy befejezem egyik gondolatmenetem, máris indulhat a következő, magából kivetkező, bársonyba temetkező. Mondom, míg kitart bennem a szusz. Közeli munkatársam újabb „fényt kapott” és megosztotta velem elméjének a gyümöl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exley 2010.03.08. 14:59:45

Meggyasszai keze benne van. Az mdf tuti a többi zéro.

soproni1 2010.03.08. 15:34:50

Szerintem itt most nem igérgetni kell, hanem helyet cserélni. A szekértolókat békén hagyni, a szekéren ülőket részben leszállíttatni.
Ehhez, mint Lengyelországban zsarolni kell a szakszervezeti vezetőket, nyugdíjasokat és szemet hunyni a feketén foglalkoztatás felett.
Gyúrcsánynak egyetlen értelmes javaslata volt a világválság kezdetekor, hogy javasolta a minimálbér átmeneti eltörlését, de a tetü munkavállalói képviselet elutasította.

is 2010.03.08. 16:04:47

tudom, hoyg már csak 1 hetet kell aludni, és valami olyat, de olyat kapunk a fiDeSZtől, de addig is: ha a mitígérnek komolyan azt kéri, hoyg a pártoknak legyen programja, amivel kiállnak, amit az emberek elé letesznek, amit lehet elemezni, aminek az elemzését vállalják, akkor a FIDESZ ezen igényekkel megspékelve egy nagy 0-t kellene, hogy kapjon. még ha le is tesznek valamit, a mitigernek aprilis 1-e előtt nem képes abból semmilyen elemzést készíteni. és akkor az mire lesz használható? milyen vita történhet felette? az utolsó két hétben milyen progr alapú vita lehet?

az, hogy a mitigernek ilyen módon hagyja magát a FIDESZ által megvezetni, az sajnos sokat ront a leírt igényeken, amikkel csak egyetérteni tudok. aki nem adja le a köztársasági elnöki bejelentésig a programját, az onnantól 0-val indul, és ha egy hónappal a választás előtt sincs meg, akkor komoly elemző már 0-n is tartja a számot. a FIDESZ egy programalpú kampány esetén nem kaphat 0-nál többet, s ezt hirdetni kellene.

ha ezt bevállalja a mitigernek, azzal tud hatni a választásra, hogy legyenek programok. azzal nem, hogy hagyja magát az orránál fogva vezetni.

is 2010.03.08. 16:08:24

most még gyorsan visszaszaladtam ablog egészére, és elmentem a mitigernek.hu-ra is: az MSZP program kritikája, azaz két hete ez az egyetlen dolog, amit a blog hoz, a mitigernek.hu Miről beszélnek rovata továbbra is tök üres, pedig a FIDESZ program helyett itt-ott tesz bejelentéseket. hát elnézést kérek, tényleg nincs több mondanivaló, nincs programértékű nyilatkozat, semmi, csak egy Kisalföld cikk?

2010.03.08. 16:24:21

Nehogymár ne tudjanak 2 hét alatt értékelést csinálni a Fidesz 15-én megjelenő programjáról! Már azon a héten meglesz szerintem. 20-30 oldalnál gondolom, az sem lesz több, a lényeget meg egy szakértő ki tujda könnyen szedni belőle. (Szerintem egyébként sem többet kell írni, hanem jobbat.)

Mitígérnek.hu 2010.03.08. 16:41:34

@lxrose: így van, az eddigi legjobb program a legrövidebb volt, ha jól látom. ettől persze még van benne munka, majd meglátjuk, mennyire lesz kódolt, vagy egyéb nehezítő tényezőkkel ellátott.

Mitígérnek.hu 2010.03.08. 16:42:28

@is: nem egészen, mert a múlt héten feltettünk a pártoknak 10-10 kérdést, lásd a linket a mostani bejegyzés utolsó linkjében.

2010.03.08. 17:06:26

Szerintem Mesterházyt minősíti egy ilyen kijelentés:

"Nem veszem komolyan az ilyen cikkeket."
Persze a folytatás sem kutya:

"Írója vagy nem olvasta a programunkat, vagy nem figyelt arra, mi van benne."

Ha ennyire hülye, akkor legalább kérdezze a pártot, hogy most erre mit kell reagálni!

Rwindx 2010.03.08. 19:52:37

Örülj hogy nem lettetek egyből lefasisztázva...

médiaanalfabéta 2010.03.08. 19:55:01

Nagyon sajnálom Mesterházyt. Annyira nem ismeri a baloldal volt választói tömegének
véleményét,hogy április 12-én valósággá válik
összes rémálma.Kampányában elhangzó szlogenjei
hamisak, szembeállíthatóak az MSzP elmúlt nyolc évi kormányzásának visszásságaival.
Az MSzP egyetlen túlélési esélye, ha képes je-
lenlegi túl- és leszerepelt kádereitől, veze-
tőitől elköszönni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.08. 20:27:29

"Mindazonáltal az MSZP programja (hangsúlyozottan értéksemleges) mércénk szerint gyenge"

HOGY A FENÉBEN LENNE ÉRTÉKSEMLEGES az, hogy azt nézitek, hogy egy programban benne van-e az, amit a ti általatok felkért híres emberek fontosnak tartottak?

az MSZP álláspontja nyilván az, hogy nem lehet a következő ciklusra sokat ígérgetni.

egy olyan program, ami az elkövetkező ciklusban mindegyik kérdésre, amit ti fontosnak tartatok, megoldást ígérne, FELELŐTLEN, POPULISTA ÍGÉRGETÉS volna.

a felmérésetek megint a rossz irányba viszi az országot: ki ígér megint többet, felelőtlenül?!

gyurcsány fetisiszta 2010.03.08. 20:29:22

Én megértem a Mestert. Én is kurvára utálnám, ha jönne valaki és szakmai alapon el kezdené fikázná a Fidesszel szemben felépített kommunikációs PR lózungomat.

Gyenge az Mszp programja?! Persze hogy az, de nem is ez a célja. Az MSZP programját kritizálni olyan mint a köteles beszédet kifogásolni.

És úgy egyáltalán az MSZP-én bármilyen szakmaiságot számon kérni nettó értelmetlenség és ostobaság.

A választási programjuk pont 15896. olyan dokumentum, amiben azt próbálják ecsetleni, hogy most már beccsszó az ország érdekében elkezdünk felelősen és potensen cselekedni.

Ugyanmár...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.08. 20:31:02

@Brendel Mátyás: magyarul az MSZP programja jó. és pontosan azért jó, amiért rossznak értékeltétek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.08. 20:32:11

ás remélem, a Fidesz programja meg fogja kapni a maga nulláját.

Rwindx 2010.03.08. 20:45:10

@Brendel Mátyás: Miért várod a nullát amikor nem is ismered? Ja hogy te úgy értékelsz programokat hogy fogalmad sincs a tartalmukról? :)

Akkor pont ennyit ér a "az MSZP programja jó" kijelentésed is. Úgy tűnik pont olyan hiteles vagy mint az a párt amire csorgatod a nyálad.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.03.08. 20:58:30

Az a helyzet, hogy a Kisalföldet többen olvassák, mint a mitigernek.hu-t vagy ezt a blogot, és ezt ők is tudják. Az ő célcsoportjuk nem netezik, a többieknek meg nincs mit üzenniük. A "nemzeti modernizáció" meg no comment. Ha kifejtették volna részletesen, nyílván nem kaptak volna ilyen rossz jegyet...

Az MSZP nem tanul. Pont.

gyurcsány fetisiszta 2010.03.08. 21:07:01

@bonebear:

Még hogy nemzeti modernizáció?! meg utánam Srácok?!

A republic koncert után söprűvel szedték össze a kihullott műprotkókat.

blacklord 2010.03.08. 22:09:25

Lol, most nem azért, de nem tök mindegy, hogy az MSZP mivel áll elő? :-))))
Bocs, ez kikívánkozott. Ezen túl riszpekt, maximálisan támogatom a célkitűzéseiteket (a realista és értelmes diszkurzust az ország jövőjét illetően)!
OFF: Halál antipatikus amúgy, hogy a magát "az új generáció" tagjának beállító Mesterházy tök ugyanazt a fölényes, de mégis végtelenül nyomi, pártállami reflexdumát nyomja, mint akármelyik szürke öreg kommer tenné a helyében. Nem véletlenül lett ő megválasztva szerintem...

Luighi 2010.03.08. 22:12:05

Valószínűsíthető, hogy Mesterházy "Joker-arcú" Attila ifjú titánként azt se látja, hogy Ő "csak" az "Elquro Feri" strómanja. Vagy ha úgy jobban tetszik akkor az MSZP arca, és nem esze! Mondjuk jót tesz nekik a kispadon ücsörgés! És a 8 év országrontásuk után nekünk is!
Nincs borzalmasabb, mint amikor a dilettantizmus "szorgalommal" párosul!

blacklord 2010.03.08. 22:16:21

@bonebear: Már hogyne tanulna. Még egyszer utoljára kijátszani a nyugdíjaskártyát és behozni a faék egyszerűségű ex-prolik szavazatait, akik még beveszik, hogy az, hogy mennyi nyugdíjat kapnak, egyesegyedül a kormányon levők jóindulatán múlik... Nem szimpi nekem Bokros, de azért van abban valami, hogy nem lenne rossz, ha egy egyensúlyi költségvetése lenne az országnak (értsd bevétel = kiadás), és csakis olyan tétel lóghatna ki ebből, ami a) rendkívüli b) fokozottan és hatványozottan fenttartható növekedést segít, már középtávon is. Ami odavezetne, hogy nem szórnánk el a GDP tisztes részét adósságszolgálatra...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.08. 22:58:52

blacklord: az mdf hármast kapott. a szavazóktól meg esetleg öt százalékot fog.

2010.03.09. 12:38:45

@Brendel Mátyás: Te sem érted, hogy miról szól ez az egész, ahogy Mesterházy sem értette.
Nem az a lényeg, hogy milyen nagyot igérnek, meg milyen hosszú a listájuk, hanem hogy mennyire konkrét és számonkérhető, amit mondanak.
Pl.: Csökkentjük az adókat vs. Bevezetjük az egykulcsos adót ami egységesen 25% mindekire. Bár ez csak egy példa és nem feltétlenül tökéletes, de elég konkrét és számonkérhető is. (Mindazonáltal egy egyszerű adórendszer és többek által fizetett adó nem lenne hátrányos az országra nézve.)
Ha mondjuk egy ilyen kijelentés pénzügyi vonzatát is kifejtenék, akkor szerintem a jegy közelebb kerülne a jóhoz.
Ami az MDF programját illeti, bizonyára több szavazatot is kapna, ha nem pont az MDF-ről lenne szó. (Mert azért valljuk be, itt Bokros az értelmi szerző!)

is 2010.03.09. 16:29:35

@Mitígérnek.hu: ok, megtaláltam, de erről miért nincs külön blogposzt? elég rosszul marketingelitek magatokat.

azt, hogy a FIDESZ máricus 15 után ertelemmentes, és érzelemdús kampányt fog folytatni, és betemeti az egész sajtót, mitigernek.hu-val együtt, azt egyértelműen fenntartom. több hónapos munkátok veszik kárba, mert pont a kormánypárt programjáról nem lesz semmi vita. úgy lesz kormány, hogy nem lesz programja elemezve. márpedig ez volt a fő cél.

rice 2010.03.09. 20:32:49

Nicsak! Mennyi hozzászóló, ezt már jó látni!!
Azért javaslom Nektek, hogy olvassátok el a programokat (én a civil mozgalom programját is elolvastam ). Nagyon érdekes némelyik. Így össze tudjátok vetni a Mitigérnek elemzésével a saját értékeléseteket. Nekem szignifikáns eltérés nem mutatkozott a kettő között.
Szerintem a mocskolódást és a személyeskedést hagyjuk ki erről az oldalról. Üdv Mindenkinek!

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2010.03.10. 14:32:29

@Mitígérnek.hu:
A kérdések el is jutottak a poártokhoz, vagy csak kitettétek, és nem is tudnak róla?
Mesterházy reakciójából kiderül, hogy a pártok nem is tudnak semmit erről a civil kezdeményezésről, és ha a tíz kérdés el is jut valamelyik párt íróasztalára kb ötvened rangú dolog lesz, és senki nem fog vele érdemben foglalozni...

Vinyó70 2010.03.10. 22:20:01

Én is örömködtem, hogy végre van valami élet az oldalon.
A véleményem annyi, hogy mindenki nézzen mélyebbre.
Átérezni az írásokból mindenki beállítottsága.
A háttérhatalom a lényeg!
Én Személy szerint mindenki lakossági fórumára elmegyek és, ha van rá lehetőségem, fel is teszem a kérdéseimet. Tudnék róla beszélni! (De ez nem az a fórum)

Vinyó70 2010.03.10. 22:24:14

@is: Bocsánat, de nem értettem azt, hogy úgy lesz kormány....

Vinyó70 2010.03.10. 22:43:35

@rice: Szerintem felejtsük el ezt az oldalt.
Szebb Jövőt!

2010.03.11. 12:43:48

@Vinyó70: Nekem személy szerint semmilyen beállítottságom nincs, csak a töketlenségből, meg az ország szétlopásából van elegem. Ha ez nem változik, az egész választási majomkodásnak nincs értelme.

rice 2010.03.11. 14:40:56

@Vinyó70: Azért olvasgass bele, ha van időd.
Neked is a legjobbakat!

regression 2010.03.12. 18:00:57

Megjelent a Fidesz "program", lehet elemezni.

regression 2010.03.12. 18:01:58

@Brendel Mátyás: Kurvára nevetséges vagy. Azt se tudod miről beszélsz.

is 2010.03.12. 19:48:24

@Vinyó70: az emberek úgy adják le szavazataikat a FIDESZ-re, amelyik a kormányt fogja adni, hogy nem lesznek szembesítve azzal, hogy ez a várható kormánypárt milyen színvonalú programmal kapja meg az ők bizalmát.

általában, jelenleg Magyarországon ez persze nem kérdés, a hülyenépszavazás óta biztosan tudjuk, hogy a népet az észérvek érdeklik a legkevésbé, de konkrétan a mitigérnek, ha jól értem, pont azt tűzte ki, hogy ezt az attitűdöt megváltoztassa. hogy a választó kezében legalább egy kicsit remegjen az a ceruza, mert felfogja, hogy bizony egy megalapozatlan, hasbaakasztó programra ikszel. ennek veszett el az esélye, mert a FIDESZ elveszejtette, a ma megjelentek alapján nem véletlenül.

az is hasznos, hogy az MSZP programjáról megmutattátok, hogy hasbaakasztás, de idén egyértelmű volt, hogy aki programot akart látni, és ilyetén választói attitűdöt kialakítani, annak a FIDESZtől kellett volna ezt elsősorban várnia, kikövetelnie, óbégatni érte. szerintem most már késő, bár kíváncsi vagyok (a számok iránti olthatalan szerelmem okán), hogy a 2,x eredményben mennyi lesz az x.

Vinyó70 2010.03.13. 12:46:15

@is: Nagyon várom én is a Fidesz program értékelését.
Az eddig olvasott cikkek alapján érdekes lesz.
Valójában én nem vagyok közgazdász, de az eddigi értékelésekkel én nem értek egyet.
Továbbra is Szebb Jövőt Mindenkinek.

rice 2010.03.13. 14:14:55

A fidesz programját elolvastam. A Mitigérnek módszerét figyelembe véve, szerintem 2 és 2,5 között várható az érdemjegy. Szerintetek?

mazsi6000 · https://tudnijo.hu 2010.03.14. 10:22:34

Sztem kettő fölött lesz, és hármas alatt.
Célok vannak, és van nagyon kevés számon kérhető konkrétum. 3-asnál jobbat nem hiszem, hogy kap.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.15. 00:14:33

Te@lxrose: Te nem érted. Ha olyan a helyzet, hogy valaki nem ígérhet sokat, akkor nem ígérhet sok számon kérhetőt. Capito?

Pl. közbiztonság. Mesterházy nem ígérheti meg azt, hogy sokkal több rendőr lesz. Ez van. A Fidesz simán bekamuzza, de az MSZP nem. Ezért JÓ az MSZP programja.

Ettől persze egy általános szöveget be kell írni ehhez a ponthoz, mert az rosszul hangozna, hogy "nem lesz pénz semmire".

Tehát tartom, az MSZP programja jobb, és pontosan azért, mert kevesebb konkrét, pénzbe kerülő dolgot ígér. Ezzel együtt kevesebb számon kérhetőt is.

Jobb, ha valaki nem ígér semmi pénzbe kerülőt (számon kérhetőt), ha bármi péznbe kerülő (számon kérhető) irreális volna, mert nincs rá pénz.

Capito? Nehéz ezt felfogni?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.15. 00:18:57

Szóval szerintem az MSZP programja JOBB attól, hogy nem ígérte be a sok rendőrt és orvost, mint a Fidesz, vagy a sok csendőrt, mint a Jobbik. Mert erre nincs pénz.

Szóval pont azért jobb, amiért a teszt rosszra hozta ki.

A teszt ugyanis azt csak kis hangsúllyal nézi, hogy mi a költségvetési realitás.

A teszten simán lehet nyerni úgy, hogy valaki beígér valami drága dolgot, számszerűsítve. Például százezer rendőrt, és pontosan kiszámolt áron. És nem mondja meg, honnan lesz ez a pénz.

Konkrét, számon kérhető, de hibás program. Egy kis levonást fog kapni az egyik résznél, de simán nyer.

És sajnos a választáson is. A magyar nép itt tart. És ez a blog is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.15. 00:26:34

Az MSZP programjáról ezt írja a mitigérnek:

"Bár az egyensúlyt látványosan rontó ígéretek nincsenek, számos kisebb, illetve meghatározhatatlan hatású ígéret rontja a végrehajthatóság esélyét"

A Jobbikról:
"A költségvetési hatások ugyan nem számszerűsíthetők teljes körűen, ám az intézkedések durva aránytalansága így is szembeötlő."

Ha ezek után a Jobbik jött ki jobb programnak, akkor a mitigértek pontozási rendszerében valamit nagyon elbasztak.

Mert tök mindegy, hogy a jobbik konkrétan, határozottan megígér fűt-fát, ha nincs meg a költségvetési fedezete, akkor az egy szörnyűm ígérgetős program.

Ez rogyasztotta meg az országot 2002-2006 között.

2010.03.16. 12:34:02

@Brendel Mátyás: Még mindig nem érted. Senki nem mondta, hogy nagyot kell kamuzni, hogy a mitigérnek.hu-n jó jegyet kapjon a program. Ha az MSZP (ismerve az állam pontos anyagi helyzetét) számszerűsíthető, de szerényebb kijelentéseket tesz, akkor az legalább két helyen pozitív osztályzatot kap.

Capito? Nehéz ezt felfogni?! - hogy a te szavaiddal kérdezzek vissza.

Azért ezt te sem gondolhatod komolyan, hogy az országnak semmire sincs pénze.
Ha csak azt a sok zsebretett állami pénzt a megfelelő helyre tennék, már meg lehetne igérni, hogy mennyivel lesz több rendőr az utcákon.

is 2010.03.18. 13:17:33

tényleg nem siettetek senkit, de legalább egy szolgálati közleményt, hogy 'hajdejó, itt a FIDESZ-program, már ugrunk is neki, kb. ekkor-akkor várható eredmény', elférne itt valahol. három elemzés után mr a negyediknek az időigényét igazán meg lehet saccolni.

rice 2010.03.18. 14:49:45

@is: Vagy kevés az idejük, vagy nehéz megfejteni a leírtakat. Kezd egy kicsit kínos lenni. Nemde?

is 2010.03.18. 23:27:19

@rice: egy ingyenes munka sosem kínos, amennyit csinálnak, annyit csinálnak, nem lehetnek elvárásaink nekünk velük szemben. de nekik volt magukkal, és bele is léptek a három értékeléssel, ezért a negyedik sem maradhat el, és valamikor lesz szerintem negyedik is, csak jó lenne tudni, hogy mikor.

meg azt is olvasom, hogy az LMP is letesz 260 oldalt az asztalra, szintén elkésve, de arról is jó lenne hallani a véleményt.

is 2010.03.19. 17:23:30

na, kijött az értékelés. 2,2, nyugodtan hajtom álomra a fejem. én biztos vagyok benne, hogy nem szándékosan csináltátok, de pont a Gyurcsány-beszéddel szembeereszteni, az a széllel szemben pisilés tipikus esete. az index direkt a beszéddel egyidőben rakta csak ki a cikkét.

macca17 2010.03.21. 10:38:03

érdekelne, h a lehet más a politika "programját" értékelitek-e vagy az nem üti meg azt a szintet?

rice 2010.03.21. 17:52:16

A Civil Mozgalomé sem rossz. Nagyjából el lehet olvasni :) Nálam kb. 2,5-3.
Az eddigieket is figyelembe véve.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 13:12:26

@lxrose: "Senki nem mondta, hogy nagyot kell kamuzni, hogy a mitigérnek.hu-n jó jegyet kapjon a program."

senki nem mondta, de így van. ilyen a mitigértek értékelési rendszere, hogy egy nagy kamuval elég jól lehet szerepelni rajta.

" Ha az MSZP (ismerve az állam pontos anyagi helyzetét) számszerűsíthető, de szerényebb kijelentéseket tesz, akkor az legalább két helyen pozitív osztályzatot kap."

Egy helyen. A megalapozottságon. Ott kapott is.

"Azért ezt te sem gondolhatod komolyan, hogy az országnak semmire sincs pénze."

Hát hallod, egy 3,2%-os hiányt kéne elérni, és arról beszélnek, hogy 5%-os lesz. Szóval nincs pénze, ez van.

"Ha csak azt a sok zsebretett állami pénzt a megfelelő helyre tennék, már meg lehetne igérni, hogy mennyivel lesz több rendőr az utcákon."

Hát pár tucattal lesz több. Te nem fogtad fel, hogy mennyibe kerül egy rendőr. Bruttó. És mindenestül.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.22. 13:13:44

@macca17: Igen, a mitigértek szakmai pancserségét mutatja az is, hogy az LMP és Civil Mozgalom programját nem is értékelik. Medig a CV-nek már van országos listája.

2010.03.22. 15:04:21

@Brendel Mátyás: "senki nem mondta, de így van. ilyen a mitigértek értékelési rendszere, hogy egy nagy kamuval elég jól lehet szerepelni rajta."

Már megint nem értettél meg. Bár valóban a nagy kamu sok pontot érhetne, ez nem az egyedüli út a jó osztályzathoz.

"Egy helyen. A megalapozottságon. Ott kapott is."

A 2 alatti osztályzat neked jó? Még egy főiskolán/egyetemen sem az. :-)
Szerintem a számonkérhetőségen is, tekintve, hogy ami számszerűsíthető, az könnyebben számon is kérhető.

"Hát hallod, egy 3,2%-os hiányt kéne elérni, és arról beszélnek, hogy 5%-os lesz. Szóval nincs pénze, ez van."

Na ja, ha neked van egy lakáshiteled, akkor már semmire nincs pénzed?

"Hát pár tucattal lesz több. Te nem fogtad fel, hogy mennyibe kerül egy rendőr. Bruttó. És mindenestül. "

Te meg azt nem, hogy mennyit tesznek zsebre a politikusaink. :-)
süti beállítások módosítása